Šest naslova Udruženja književnika Vranja do Sajma knjiga

Poznat kao dečji pesnik, Žikica Dimitrijević (59) svoj književni opus, posle četiri zbirke pesama, oplemenjuje novim, pomalo i neočekivanim izazovom u proznoj-satiričnoj verziji zbirke pričaCarske igre“, u izdanju udruženja književnika Vranja (UKV).

U tekstu koji je objavljen u dnevnom listu Danas, kaže se da recenzent Miodrag Stošić, aforističar i književnik iz Beograda, ocenjuje ovu knjigu kao „nemanje gorčine i mržnje“ u onome što autor nudi čitaocima.

- Knjiga nalazi mesta i za ono što se u satiri zaobilazi naširoko – emocije i ljubav.

Ta ljubav nije patetična, preterano elegična već je puna duha - navodi Stošić.

Sam Dimitrijević, o svojim pričama ne govori puno, smatrajući da „čitalački duh treba da prevlada na putanji razumevanja onoga što je on ponudio u zbirci od šesnaest priča, koje su svaka na svoj način drugačija, obojena našom neveselom zbiljom koju on crta rečima“.

U književnoj produkciji na jugu Srbije, ovo je četvrto izdanje, a prvo u oblasti kratke priče, koje je u ovoj godini izdalo Udruženje književnika Vranja (UKV).

Najpre je „Čigoja štampa“ iz Beograda objavila roman novinara Danasa Vojkana Ristića „Engleski izdavač.

Potom je iz štampe izašla drama književnika i urednika Zorana S. Nikolića „Onaj pas iz Vranja, posvećena intelektualcu iz ovog grada Hadži Todoru Dimitrijeviću.

Arhitekta i pisac Dragan Đorđević objavio je svoje memoarsko – literarne zapise „Pozdravi iz Jenea“.

To je njegova druga knjiga u kojoj se autor potcrtava svoja sećanja sa služenja vojnog roka u JNA.

Član UKV Mile Kostić je nedavno boravio u Sloveniji, kao dobitnik prve nagrade Udruženja srpskih pisaca u Sloveniji za svoju pesmu sa tematikom iz vranjskog kraja.

Kostić je objavio više knjiga proze i član je udruženja od njegovog osnivanja.

UKV dobija prostorije

– Količina entuzijazma i podrška koju smo dobili u finansijskom smislu za štampu knjiga naših autora je vrlo važna. Verujem da će se obistiniti i namera da UKV dobije svoje prostorije, kao jedan od važnih činilaca u kulturnoj javnosti juga Srbije i regiona, o čemu će se tek čitati - rekao je za Danas književnik i član Upravnog odbora udruženja Blagoje Savić. On je naveo da je važno što je gradska većnica za kulturu Zorica Jović jasno iskazala svoju podršku književnim projektima autora koji su članovi UKV.

Do Sajma knjiga, UKV će objaviti još dve knjige.

Poetski prvenac pesnika Miroslava Manasijevića „Vukovi u nama“, čiji urednik je književnik Blagoje Savić.

Očekuje se i u ovoj godini druga knjiga novinara Danasa Vojkana Ristića „Dosije novinar“.

Urednica knjige je prof. dr Neda Todorović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Većina knjiga iz ovogodišnje produkcije UKV je objavljena uz finansijsku podršku Grada Vranja, koji je sredstva za štampu dodelio na javnom konkursu kojim su podržani projekti iz kulture.

Udruženje književnika Vranja osnovano je na inicijativu grupe pisaca sa juga Srbije 2009.

U ovoj godini je intenziviralo rad i sada okuplja petnaestak stvaralaca iz Vranja, Surdulice, Bujanovca i iz opština Kosovskog Pomoravlja.

Najnovije vesti