Carske igre Žikice Dimitrijevića ili nemanje gorčine i mržnje

Zbirka priča pod nazivom "Carske igre", vranjskog pesnika i pripovedača Žikice Dimitrijevića, samo što je izašla iz štampe, u izdanju Udruženja književnika Vranja.

Reč je o šesnaest priča nastalih poslednjih godina, proze koja predstavlja "priče u pravom smislu te reči", kako u recenziji navodi Miodrag Stošić.

- One imaju svoju fabulu, glavnog junaka, dinamiku pripovedanja i svoju poentu, čak i onda kada imaju trajanje od samo jedne stranice.

Satirična žaoka u Dimitrijevićevim pričama svakako postoji, ali je tako vešto upakovana da ove priče može da čita i neko ko satiru uopšte ne voli, niti je razume.

Pa, čak i neko iz vlasti.

I to na isti način na koji neko može da sluša pesme "Zabranjenog pušenja", čak i da ne razume tekst, jer je forma tako prijatna za uho - navodi recenzent Stošić, potencirajući da je "knjiga Žikice Dimitrijevića pravo osveženje na srpskom, ali i balkanskom satiričarskom nebu".

Osim naslovne priče "Carske igre", Dimitrijević se čitalačkoj publici predstavlja uradcima "Izložba pasa", "Budućnost je u poslu", "Komarci", "Ups, Stanimire", "Vetar sa Bosfora", "Novčanik iz Padove", "Moca Ribolovac", "Fejsbuk bajka", "Esej o cepanici" itd.

Izvod iz recenzije

- Priča "Carske igre" može da se čita dvojako. I kao jedna, sasvim linearna, uobičajena bajka, sa elementima moralne poruke, ako ste dete ili ne baš pažljivi čitalac.

Ukoliko su vam crvene lampice za društvene nepravde upaljene, prepoznaćete i satirični prikaz svojevolje onih na vlasti i nas koji pokušavamo da ih zadovoljimo.

U mnogim svojim pričama, autor ulogu pripovedača dodeljuje životinjama, ili čak materijalnim stvarima.

Priča "Komarci" donosi izmenjenu perspektivu na dva nivoa.

Pre svega, komarci su ovde glavni junaci, a ne obratno, kako inače biva.

A na drugom nivou, oni nisu metafora nas, običnih ljudi, već naprotiv, naših političara, gospodara, ostalih krvopija.

- Treba istaći jako važnu osobinu Dimitrijevića, ne tako čestu u satiri, a ni u modernom, javnom diskursu - nemanje gorčine i mržnje.

On jeste povređen, ali nije deformisan bolom.

Često razume i ugnjetavača, pa zato i može da piše iz njegove perspektive, dajući mu dozu ljudskosti - navodi recenzent Stošić.

Stošić potencira primer Priče o Milutinu, koji pati što sve menja ime u njegovom gradu, uz naznaku da to "nije neka prikrivena ideologija i žeđ za krvlju, već vapaj, dobronamerno gunđanje običnog čoveka".

Carske igre objavljene su u okviru biblioteke "Oblik" Udruženje književnika Vranja.

Urednik izdanja je Blagoje Savić.

Objavljivanje knjige pomogao je Grad Vranje, preko konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u 2018. godini.

Žikica Dimitrijević rođen je u Vranju 1959 godine.

Objavio je četiri knjige pesama za decu: Tako se to zbilo (2003), Neću da se žalim (2005), Kad sam bio mali (2009), Razum neka sudi (2016).

Pored pesama, piše i objavljuje priče i aforizme.

Sekretar je Udruženja književnika Vranja.

Živi i stvara u Vranju.

Najnovije vesti