Šarović zatražio hitnu obustavu obavezne vakcinacije u MUP-u

Vranje - Predsednik političkog pokreta "Ljubav, vera, nada" Nemanja Šarović zatražio je u utorak "hitan opoziv naredbe o prinudnoj vakcinaciji svih policijskih službenika u Srbiji", jer se, kako je naglasio, "time na najdirektniji način krši Ustav ali i prava koja su Zakonom o pravima pacijenata garantovana svim građanima Srbije".

- Svaki pacijent ima neotuđivo „pravo na slobodan izbor“ u okviru koga mu je garantovan ne samo na slobodan izbor doktora medicine i zdravstvene ustanove, već i slobodan izbor predloženih medicinskih mera - naglašava ŠArović u saopštenju za medije.

Direktor policije Vladimir Rebić, kako tvrdi Šarović, doneo je naredbu o obaveznoj vakcinaciji koja, prema lideru pokreta "Ljubav, vera, nada", očigledno "nije u skladu sa članom 15 Zakona o pravima pacijenta koji svima nama daje pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče života i zdravlja".

- Jedan od osnovnih postulata moderne medicine da se bez pristanka pacijenta ne sme se nad njim preduzeti nikakva medicinska mera, ukinut je odlukom Vladimira Rebića je sa jedne strane medicinski potpuno nestručan a sa druge strane potpuno nenadležan da odlučuje o preduzimanju medicinskih mera nad pripadnicima policije.

Ovde se ne radi o tome da li je neko vakcinaš ili nevakcinaš, već se radi o postojanju i poštovanju osnovnih ljudskih prava.

Ako pristanemo na princip da svako ko rukovodi određenom službom ili institucijom u Srbiji može svojevoljno odlučivati o tome koja prava njegovi „podanici“ imaju ili nemaju, onda se dobrovoljno odričemo osnovnih ljudskih i građanskih prava - navodi Šarović.

Prema ratifikovanim međunarodnim konvencijama, dodaje se u saopštenju, "pacijent koji je sposoban za rasuđivanje, ima pravo da predloženu medicinsku meru odbije, čak i u slučaju kada se njome spasava ili održava njegov život".

- Zato, obavezna vakcinacija nije samo problem vojske ili policije u kojima su takve naredbe prvo donete, to je problem svakog od nas.

Pozivam sve državne organe, od zaštitnika građana i zaštitnika prava pacijenata do poverenika za zaštitu ravnopravnosti i republičkog javnog tužioca da hitno reaguju i zaštite ustavnopravni poredak Republike Srbije, a sve njene građane bez obzira na to čime se bave pozivam da pruže podršku i budu solidarni sa srpskom vojskom i policijom čija su osnovna prava pregažena nezakonitim naredbama njihovih rukovodilaca - zaključuje Šarović.

Najnovije vesti