Šahovski biser Vranja: Sofija Stojanović druga u Srbiji FOTO

Mlada vranjska šahovska nada Sofija Stojanović osvojila je drugo mesto na 13. Kadetskom prvenstvu Srbije u šahu, potvrdio je Vranje News-u njen otac Saša Stojanović.

Ovo nije prvi veliki uspeh mlade šahistkinje koja pohađa peti razred Osnovne škole Vuk Karadžić u Vranju.

Ona je već osvajala prvo mesto i zlatnu medalju na 22. Kadetskom festivalu ŠC Centralne Srbije u šahu, koji je održan u Zaječaru od 14. do 17. februara ove godine

Sofija je bila neprikosnovena u konkurenciji do dvanaest godina.

Tim uspehom ostvarila je pravo da učestvuje u daljim takmičenjima, pre svega na državnom prvenstvu u šahu gde je i postigla najnoviji uspeh.

Prošle godine bila je druga na Balkanskom kupu gde je samo zbog buholc-koeficijenta (sistem brojeva kojim se u slučaju deobe mesta određuje konačan plasman na šahovskim turnirima koji se igraju po švajcarskom sistemu, p.a) izgubila titulu.

Sofija je, takođe, bila pobednica državnog takmičenja u Beogradu 2016. godine, učesnica međunarodnog takmičenja Sportske igre mladih u Splitu gde je osvojila bronzu.

Ona već ima šahovsko zvanje majstorskog kandidata u Srbiji.

Sofija Stojanović je od 2015. godine stalni član Šahovskog kluba Vranje 1923.

Do sada je osvojila mnogo medalja na školskim, opštinskim i okružnim takmičenjima.

Za Vranje News otkriva da je šah počela da igra još pre polaska u školu.

- Aktivno treniram od prvog razreda osnovne škole i očekujem da ću postići još mnogo uspeha u ovom sportu - kazala je Sofija za Vranje News.

Tekstovi u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti