Zlato i plasman na državno prvenstvo za mladu vranjsku šahistkinju (FOTO)

Sofija Stojanović, članica Šahovskog kluba Vranje 1923 i učenica petog razreda OŠ Vuk Karadžić, osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju na 22. Kadetskom festivalu ŠC Centralne Srbije u šahu koji je održan u Zaječaru od 14. do 17. februara.

Sofiji je bila neprikosnovena u konkurenciji do dvanaest godina.

Drugo mesto osvojio je Petar Spasić u omladinskoj konkurenciji, a dve bronzane medalje u konkurenciji do osam godina pripale su Dunji Cvetanović i Iliji Stevanoviću.

Aleksija Cvetanović iz Vranja osvojila je sedmo mesto u konkurenciji do dvanaest godina.

Prema rečima člana Šahovskog kluba Vranje 1923 Saše Stojanovića na takmičenju je učestvovalo više od 200 takmičara i u veoma jakoj konkurenciji Vranjanci su postigli veoma zapažene rezultate.

- Zahvaljujući njihovim trenerima Nebojši Ristiću i Zoranu Stojanoviću, te upornom radu, deca su postigla vrlo vredne rezultate.

Ovim uspehom ostvarili su pravo da učestvuju u daljim takmičenjima, pre svega na državnom prvenstvu u šahu koje bi trebalo da se održi u Kladovu – izjavio je Sofijin otac Saša Stojanović za Vranje News.

Sofija je, takođe, pobednica državnog takmičenja u Beogradu 2016. godine, učesnica međunarodnog takmičenja Sportske igre mladih u Splitu gde je osvojila bronzu i već ima šahovsko zvanje majstorskog kandidata u Srbiji.

Ona je od 2015. godine stalni član Šahovskog kluba Vranje 1923.

VRANJE IMA PRVAKINJU BALKANA

Podsećanja radi, mladi šahisti Vranja, iz Šah kluba Vranje 1923, su prošle godine na Balkanskom prvenstvu ostvarili veoma zapažene rezultate. Pre svih tada šestogodišnja Dunja Cvetanović koja je, kao polaznica vrtića, postala prvak Balkana u kategoriji dece do sam godina. Lidija Stojanović je na tom prvenstvu, u uzrastu do 11 godina, postala vicešampion Balkana, a Aleksandar Mihajlović, sa nepunih 15 godina, bio je bronzani u uzrastu do 18 godina. Šah je vrlo popularan kod dece. Oko 700 mališana u Pčinjskom okrugu uzelo šah kao izborni predmet u školama, od toga 400 u Vranju.

Najnovije vesti