Đura oslobođen za šverc kokaina, dobio 2,5 godine za nošenje oružja

Vranjanac Boban Đura Stojiljković osuđen je nepravnosnažno u ponedeljak u Višem sudu u Beogradu na 2,5 godine zatvora i to samo zbog neovlašćenog nošenja oružja, dok je oslobođen optužbi za šverc kokaina.

Preciznije, on i Marko Dabović oslobođeni su od optužbe da su izvršili po jedno krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Darko Šarić, optužen za predvođenje grupe, osuđen je na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca gotovo šest tona kokaina, epilog je osmogodišnjeg suđenja.

Šarić nije hteo da prisustvuje izricanju presude i nije doveden iz pritvora.

Ova presuda nije konačna i na nju se tužilac i advokati-branioci mogu žaliti Apelacionom sudu u Beogradu, koji će doneti pravnosnažnu odluku.

ZAVRŠNA REČ

Početkom novembra, Stojiljković je pri kraju procesa, na tzv. "završnoj reči" u okviru suđenju Darku Šariću i saradnicima optuženim za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina, kazao da suđenje "negativno utiče na njegov posao", da "ne može da raspolaže imovinom koja mu je privremeno oduzeta", te da "štetu trpe i osobe iz njegovog okruženja".

Kako je pisao portal Krik, naširoko je govorio o tome kako je ovaj postupak uticao na njegov život poslednjih osam godina, koliko mu se sudi.

Govorio je i o svedocima saradnicima ocenivši da on ne može da razume da neko ko je „normalan i častan bude svedok saradnik.“

- To što je tužilac tužilac i iza njega stoji država, to mu ne daje za pravo da bude Bog u sudnici - kazao je Vranjanac Stojiljković u završnoj reči.

Nakon osam godina suđenja, Šarić je u ponedeljak po drugi put osuđen da je bio na čelu kriminalne grupe koja je prošvercovala 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Presudu je donelo sudsko veće koje čine predsednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić.

Šarić je u julu 2015. bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ovu odluku ukinuo i naložio novo suđenje.

Između ostalog, Apelacioni sud je istakao da je Šariću i članovima njegove grupe trebalo da se sudi po starijem, blažem zakonu po kome je maksimalna kazna za ovo krivično delo 15 godina zatvora – na koliko je Šarić danas osuđen.

U međuvremenu su promenjena dva člana sudskog veća – iz originalnog sastava ostao je samo predsedavajući sudija Siniša Petrović.

Za osam godina suđenja, postupak je nekoliko puta kretao ispočetka, a ročišta su i često odlagana.

Šariću se četiri godine sudilo u odsustvu jer je bio u bekstvu.

Organima u Srbiji predao se u martu 2014. godine, dva dana nakon parlamentarnih izbora, i od tada se nalazi u pritvoru.

Rekao je da se vratio jer se “promenila politička klima” i da zbog toga očekuje pošteno suđenje, ali i da mu je, dok je bio u bekstvu, nuđeno da prizna i dobije kaznu od 10 godina – što je odbio.

Prva optužnica protiv njega podignuta je u aprilu 2010. godine, a pratile su je još četiri.

Ukupno je optuženo 36 osoba, od kojih je devet priznalo krivicu u zamenu za kazne od četiri do jedanaest godina zatvora.

Trojica optuženih pristali su da sarađuju sa tužilaštvom i dobili status svedoka saradnika, a troje okrivljenih je pravosnažno oslobođeno nakon prvog postupka.

KO JE NA KOLIKO OSUĐEN

Šarićevi saradnici i pripadnici grupe osuđeni su u ponedeljak na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok su dvojica okrivljenih oslobođeni optužbi za pomaganje izvršiocima posle izvršnog krivičnog dela.

Kaznu od 15 godina zatvora sud je izrekao Goranu Sokoviću, koji je u bekstvu, takođe kao organizatoru grupe, dok je Željko Vujanovć, kao treći organizator osuđen na 14 godina zatvora.

Kao pripadnici grupe osuđeni su Marko Pandrc na 13 i po godina zatvora i Nenad Novaković na jedinstvenu kaznu od 13 godina.

Boško Nedić, Darko Tošić i Nikola Dimitrijević osuđeni su na po 13 godina zatvora.

Petar Obradović dobio je 12 godina zatvora, Miloš Cajić i Milan Milovac osuđeni su na po 11 i po godina zatvora, a Rodoljub Radulović zvani Miša Banana 11 godina zatvora.

Na po 10 i po godina zatvora osuđeni su Mijajlo Đoković, Vladimir Račić, Marko Račić, Borislav Tunjić, kao i Nebojša Sretenović, a Živko Sibinski na 10 godina zatvora.

Marko Dabović dobio je godinu dana zatvora zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave, dok su obojica oslobođeni od optužbe da su izvršili po jedno krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Svedoci saradnici tužilaštva Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović osuđeni su na 8, 10 i 5 meseci zatvora.

Mirko Knežević i Miloš Nikolić su oslobođeni od optužbi da su izvršili pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Najnovije vesti