Predavanje vranjskog naučnika Stojkovića o tajnama univerzuma

Predavanje sa temom Kratka istorija univerzuma. održao je u Vranju poznati vranjski naučnik Dejan Stojković, koji živi, radi i predaje studentima u Sjedinjenim američkim državama (SAD).

U prepunoj sali Pozorišta Bora Stanković, prof. dr Dejan Stojković, redovni profesor na Državnom fakultetu Njujorka, posebno se tokom predavanja osvrnuo na pojavu života na zemlji i evoluciju samog života, povezujući te pojave sa zakonima fizike.

Prezentovao je kratku istoriju celog univerzuma, od samog početka (Big bang-a), preko stvaranja naše galaksije, sunčevog sistema, planete zemlje, do onoga šta nas čeka dalje i do samog kraja - toplotne smrti vasione.

U svetu nauke, Stojković se proslavio kao autor metode koja se u CERN-u koristi za istraživanje crnih rupa.

Bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije, odnosno fundamentalnim pitanjima o nastanku, evoluciji i budućnosti našeg univerzuma i objekata u njemu (zvezda, crnih rupa, galaksija), od najmanjih do najvećih prostornih i vremenskih skala.

Rekao je ovom prigodom da se uvek raduje dolasku u svoj rodni grad i susretu sa Vranjancima.

Komentari

Kamo sreće da nam dolaze ovakvi ljudi još više da podižu svest budućim generacijama , da ne vlada šund kič i prostakluk...

Zanumljivo i prijatno iznanadjenje je sto je sala Pozorista bila puna .Vranjanci su vrlo pazljivo slusali predavanje i posle postavili mnogo pitanja profesoru.Čestitke organizatoru.

Kakvo prodavanje magle. Lažni naučnici drže "predavanja", prosta masa po zadatku gleda. Crne rupe, vanzemaljci, leteće pastrmke.

Najnovije vesti