Predavanje vranjskog naučnika Stojkovića o tajnama univerzuma

Predavanje sa temom Kratka istorija univerzuma. održao je u Vranju poznati vranjski naučnik Dejan Stojković, koji živi, radi i predaje studentima u Sjedinjenim američkim državama (SAD).

U prepunoj sali Pozorišta Bora Stanković, prof. dr Dejan Stojković, redovni profesor na Državnom fakultetu Njujorka, posebno se tokom predavanja osvrnuo na pojavu života na zemlji i evoluciju samog života, povezujući te pojave sa zakonima fizike.

Prezentovao je kratku istoriju celog univerzuma, od samog početka (Big bang-a), preko stvaranja naše galaksije, sunčevog sistema, planete zemlje, do onoga šta nas čeka dalje i do samog kraja - toplotne smrti vasione.

U svetu nauke, Stojković se proslavio kao autor metode koja se u CERN-u koristi za istraživanje crnih rupa.

Bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije, odnosno fundamentalnim pitanjima o nastanku, evoluciji i budućnosti našeg univerzuma i objekata u njemu (zvezda, crnih rupa, galaksija), od najmanjih do najvećih prostornih i vremenskih skala.

Rekao je ovom prigodom da se uvek raduje dolasku u svoj rodni grad i susretu sa Vranjancima.

Komentari

Kamo sreće da nam dolaze ovakvi ljudi još više da podižu svest budućim generacijama , da ne vlada šund kič i prostakluk...

Zanumljivo i prijatno iznanadjenje je sto je sala Pozorista bila puna .Vranjanci su vrlo pazljivo slusali predavanje i posle postavili mnogo pitanja profesoru.Čestitke organizatoru.

Kakvo prodavanje magle. Lažni naučnici drže "predavanja", prosta masa po zadatku gleda. Crne rupe, vanzemaljci, leteće pastrmke.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...