Vranjanac Dejan Antić dobitnik Oktobarske nagrade grada Leskovca

Dr Dejan Antić iz Vranja, docent na niškom Filozofskom fakultetu, ovogodišnji je dobitnik Oktobarske nagrade, najvišeg priznanja Grada Leskovca.

Nagrada mu je uručena u ponedeljak na svečanosti povodom Dana grada Leskovca, u sali leskovačkog Narodnog pozorišta.

Prema odluci Skupštine grada Leskovca Antiću je najviše gradsko priznanje dodeljeno "zbog organizacije naučnih skupova, promocije nauke, doprinosa afirmaciji leskovačkog muzeja i grada Leskovca".

"Već nekoliko godina doc. dr Dejan Antić nalazi se na čelu Upravnog odbora Narodnog muzeja u Leskovcu.

Za vreme njegovog mandata Narodni muzej u Leskovcu više puta je proglašavan najboljim muzejom u Republici Srbiji, a 2020. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je leskovačkom muzeju Sretenjski orden III stepena za izuzetne zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture i muzejske delatnosti.

Osim toga Antić je i glavni i odgovorni urednik časopisa Leskovački zbornik koji je odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije proglašen istaknutim nacionalnim časopisom", navodi se u obrazloženju.

Priznanje Antiću, kao i najviša društvena priznanja i nagrade grada Leskovca pravnim licima i istaknutim pojedincima za životno delo, pojedinačna i zajednička dostignuća u oblasti privrede i društvenih delatnosti uručio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

U svom javnom obraćanju on je rekao da je Antićev "doprinos u kreiranju kulturne politike grada Leskovca i njenoj realizaciji, čuvanju kulturno-istorijske tradicije juga Srbije, kao i promociji grada Leskovca u zemlji i inostranstvu veliki, zbog čega mu se grad zahvaljuje Oktobarskim priznanjem".

Gradonačelnik je izrazio i očekivanja da će dr Antić i u narednom periodu na naučnom i kulturno-prosvetnom planu "nastaviti da pruža podršku Leskovcu, Jablaničkom upravnom okrugu i jugu Srbije".

Antić je rođeni Vranjanac, a više od petnaest godina živi i radi u Nišu.

Početkom 2019. uručeno javno priznanje 31. januar koje svake godine na Dan oslobođenja od Turaka dodeljuje grad Vranje.

PROFIL

Doc. dr Dejan Antić rođen je 1987. godine u Vranju. Gimnaziju Bora Stanković završio je 2006. godine, a na studijskoj grupi za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu diplomirao 2010. godine. Master akademske studije završio je 2012. godine, a školske 2012/2013. godine upisao doktorske akademske studije istorije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Doktorsku disertaciju odbranio je 2017. godine. Tokom 2011. godine radio je kao demonstrator na Osnovnim akademskim studijama istorije Filozofskog fakulteta u Nišu. Posao saradnika u nastavi obavljao je 2012. godine. Dva puta je biran za asistenta, 2013. i 2016. godine. U zvanje docenta izabran je 2018. godine. Na Filozofskom fakultetu u Nišu izvodi nastavu na svim nivoima studija na predmetima Savremena istorija srpskog naroda I, Savremena istorija srpskog naroda II, Balkanski ratovi, Politički, društveni i kulturni život Srba u moderno doba, Uvod u istorijske studije sa metodologijom, Metodika nastave istorije, Metodička praksa, Žena u Srbiji za vreme Svetskog rata 1914-1918, Stvaranje Republike Srpske, Moderna politička istorija Srbije, Srbi u Osmanskom carstvu u 19 veku, Metodologija naučno-istraživačkog rada. Oblasti interesovanja su mu politička istorija južnih srpskih krajeva, Veliki rat, istorija bankarstva u Jugoslaviji, srpsko-bugarski odnosi u XX veku, makedonsko pitanje, istorija štampe u XX veku, VMRO itd.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...