Na svečanoj akademiji uručena najviša priznanja grada Vranja (FOTO, VIDEO)

Na svečanoj akademiji, završnoj svečanosti povodom Dana oslobođenja Vranja, specijalno javno priznanje "31. januar" pripalo je posthumno doktoru Vladimiru Stamenkoviću, a uručeno je njegovoj supruzi Slađani Stamenković.

Javno priznanje u vidu diplome dobili su "Putevi Srbije", preduzeće "Credo" d.o.o. Vranje i Pedagoški fakultet u Vranju.

Ovogodišnji lauerati su, takođe, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i doktor istorijskih nauka Dejan Antić.

Zahvaljujući se na nagradama u ime laureata Dejan Antić rekao je da su najviša priznanja grada Vranja "velika čast za sve dobitnike, ali i obaveza".

- Vranjanci, ma gde bili, moraju biti okrenuti svom rodnom gradu.

Na nama je da sada radimo na ekonomskom opstanku, biološkom, moralnom i duhovnom - poručio je Antić.

On je, takođe, saopštio da se novčanog dela nagrade u iznosu od 50.000 dinara odriče u korist Dečjeg dispanzera u Vranju.

Na svečanoj akademiji, organizovanoj povodom Dana grada i oslobođenja Vranja od Turaka 1878. godine, brojnim zvanicama, među kojima su bili i ambasadori Švedske i Bugarske Jan Lundin i Radko Vlajkov, obratio se gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković koji je tom prigodom istakao da je "zahvaljujući veštoj diplomatskoj orijentaciji kneza Milana, na Berlinskom kongresu priznata nezavisnost" i podsetio da su u sastav Srbije "ušle i oslobođene teritorije".

- Ovim istorija Vranja počinje svoj novi i drugačiji tok.

Nije naš grad po oslobođenju doživeo nagli preobražaj, ali je uključivanjem u srpsku državu dobio osobenu funkciju.

Njegova transmisiona uloga "kapije za staru Srbiju" učinila ga je onom uporišnom tačkom na kojoj su se susretali duhovni, kulturni, ekonomski i nacionalni uticaji.

Vranje je na postepenom i sporom odvajanju od snažnog turskog nasleđa, postojalo u svakom pogledu aktivno područje i otvorena sredina - rekao je gradonačelnik Milenković.

On je, podsećajući na rezultate gradske vlasti u 2018. godini rekao da će lokalna smouprava u 2019. godini "zaokružiti sve kapitalne investicije koje su pokretač razvoja lokalne zajednice".

- Osobenosti našeg grada svesna je država Srbija koja je u protekle tri godine uložila velika sredstva u dalji razvoj Vranja.

Jedan od takvih projekata je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Ne smemo zaboraviti ni naše međunarodne partnere koji, s pravom, Vranje vrlo često uzimaju za primer dobre prakse - naglasio je Milenković.

Milenković i predsednik Skupštine grada Dejan Tričković uručili su dobitnicima najviša gradska priznanja.

U umetničkom delu programa nastupio je ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", majstor frule Bora Dugić i solistkinja Nada Jovanović.

Najnovije vesti