U teatru počeo rad na novom komadu: Vranjanci igraju Molijera

Ovih dana u Pozorištu Bora Stanković u Vranju počele su probe i rad na klasiku "Žorž Danden", prema pozorišnom komad Žan Batista Poklena, ljubiteljima književnosti i teatra mnogo poznatijeg pod pseudonimom Molijer.

To će biti druga premijera u vranjskom pozorištu u aktuelnoj sezoni.

Molijer u tekstu Žorž Danden ili Nasamareni muž, napisanom još 1668. godine, prikazuje i oslikava odveć poznatu narodnu temu - nesrećni i zato smešni brak između pripadnika različitih klasa, navode iz teatra.

- Ogorčeni skorojević Žorž Danden oženio se plemkinjom koja ga prezire, zarad titule i želje da se popne na višu društvenu lestvicu.

Ovakva računica doneće mu samo nevolje, prevaru i nemogućnost da "istera" pravdu.

Molijer u ovoj komediji obrađuje temu neverstva i pohlepe na jedan podsmešljiv način, izvrgavajući ruglu komičnu ljudsku prirodu, povodljivu i sebičnu - navodi se u najavi komada.

A, šta se događa kada roditelji odlučuju umesto nas?

Šta kada su poreklo i titula važniji od istine?

Da li bračna zakletva važi ako nije data svojom voljom?

Da li se novcem zaista može kupiti sreća, a ako ne ona, onda bar mir?

Hoće li nesrećni Žorž Danden uspeti da povrati svoju čast, pod pretpostavkom da ju je ikada imao - sve su ovo pitanja na koje će odgovore pokušati da dočara ansambl vranjskog pozorišta.

U vezi sa ovim Molijerovim pozorišnim komadom podseća se da je on istančani poznavalac svih nijansi ljudske prirode i čovekovih mana, da kroz okrepljujući smeh koji nose njegove komedije potvrđuju svoju aktuelnost i danas, u vremenu u kome čovek u stalnoj trci za novcem zaboravlja na prave ljudske vrednosti i ono što suštinski život čini lepim, terajući gledaoca da se zapita nad sobom i svetom oko sebe.

Kako je najavljeno u predstavi će igrati Đorđe Velimirović, Jelena Filipović, Nenad Nedeljković, Milena Stošić, Dušan Tomić, Bojan Jovanović, Tamara Stošić i Marko Nikolić.

Režija je prepuštena Nemanji Savkoviću.

Dramaturškinja predstave je Vranjanka Aleksandra Jovanović, a kostimografkinja Ivana Mladenović.

DANDEN DRUGI PUT U VRANJSKOM TEATRU

Komad "Žorž Danden" već je igran u Vranju i to pre šezdeset devet godina. Premijera je bila 16. februara 1952. u ondašnjem Okružnom narodnom pozorištu u Vranju. "Dandena" je režirao glumački dvojac Sava Pavlović i Branko Todorović. U monografiji "Pozorišni život Vranja" ostalo je zabeleženo da je u sezoni 1951/1952. komad odigran jedanaest puta (uz tri gostovanja). Predstavu je videlo oko 2.600 gledalaca. U produkciji televizija bivše Jugoslavije (TV Skoplje) snimljena je i 1970. godine emitovana crno-bela TV komedija "Žorž Danden" na makedonskom jeziku koju je režirao Dimitar Hristov, a glavnu ulogu tumačio čuveni Petre Prličko. Kada je reč o pozorištima u Srbiji, Molijerov komad "Žorž Danden" u novije vreme igran je u narodnim pozorištima u Nišu i Užicu. U niškom pozorištu predstavu je režirao dugogodišnji glumac i reditelj tog teatra Dragoslav Savić Safa, koji je i igrao lik Dandena, dok je komad u Užicu postavio reditelj Branko Popović. Od Molijerovih komada u Vranju je u okviru 39. Borinih pozorišnih dana u oktobru 2019. godine odigrana predstava "Tartif", u koprodukciji Narodnog pozorišta u Somboru i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Komad je režirao sada pokojni reditelj Igor Vuk Torbica.

Najnovije vesti