Uručena priznanja 31. januar povodom Dana grada FOTO/VIDEO

Trima ustanovama iz vranjskog zdravstva uručena su javna priznanja "31. januar" povodom proslav Dana grada - oslobođenja Vranja od Turaka 1878. godine.

jedno je pripalo je Zdravstvenom centru u Vranju zbog, kako je obrazloženo u predlogu, "izuzetnog rezultata na unapređenju zdravstvene zaštite".

Drugo Zdravstvenoj ustanovi Apoteka Vranje "zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i vanrednog izvršavanja zadataka za vreme vanrednog stanja i epidemije virusa COVID-19".

Treće je dodeljeno Zavodu za javno zdravlje u Vranju "zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i izvršavanja zadataka na planu zaštite i bezbednosti građana", odlučili su odbornici skupštine.

Govoreći na svečanoj sednici Skupštine grada uoči uručenja priznanja gradonačelnik Slobodan Milenković rekao je da je grad "pored svih problema uspeo da u teškim trenucima sačuva stabilnost finansijskog sistema lokalne samouprave".

- Sve obaveze izmirujemo na vreme, nema kašnjenja zarada. Budžet Grada je stabilan.

Dobili smo od Republike dodatnih 50 miliona dinara za očuvanje likvidnosti budžeta i na tome smo veoma zahvalni.

Ulagali smo u infrastrukturu, sfaltirali smo i pošljunčali na desetine ulica u seoskim i gradskim mesnim zajednicama, izgradili sportske terene, dečja igrališta.

Nastavili smo sa realizacijom važnih projekata.

Tu su rekonstrukcija Ulice Bore Stankovića i Gradskog parka.

Nastavili smo sa izgradnjom stanova za pripadnike službi bezbednosti, počeli rekonstrukciju paviljonskog dela Bolnice, koji je vredan 1,4 milijarde dinara - rekao je Milenković.

On je dodao da je u Ritejl parku "Zona" posao dobilo blizu 300 Vranjanaca.

- Grad će nastaviti da projektno finansira zarade lekara i medicinskog osoblja jer oni zaslužuju da rade.

Nastavićemo sa podrškom najboljim učenicima i studentima, đacima prvacima, programu vantelesne oplodnje, kao i porodicama sa duplim blizancima i trojkama.

Očekuje nas finalizacija rekonstrukcije Ulice Bore Stankovića, saobraćajne žile kucavice u gradu, kao i Gradskog parka, koji će sigurno biti jedan od najlepših u Srbiji.

Rekonstrukcija ulice Partizanski put, izgradnja kružnog toka kod gornje kasarne, Regionalnog centra za vanredne situacije, proširenje Deponije Meteris koja će dobiti regionalni karakter, kao i završetak izgradnje Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda naši su infrastrukturni prioriteti - istakao je Milenković.

Govoreći u ime nagrađenih v.d. direktorka ZC Vranje Ljiljana Antić rekla je da su ljudi u vranjskom zdravstvu "odlično reagovali na pandemiju COVID-19".

- Uhvatili smo se u koštac sa ovom nepredvidivom pandemijom, odgovorili na sve izazove koje je vreme i aktuelna situacija postavila pred nas.

Vakcinacija koja je u toku i koju realizujemo besprekorno, za nas, naše građane i zemlju Srbiju je pogled u budućnost koji obećava povratak života u sve pore društva.

Život mora da pobedi i u to smo odlučni od samog početka duge i neizvesne borbe u kojoj se nalazimo, već godinu dana.

Do sada smo imali pasivnu borbu protiv Kovida, sada sa vakcinacijom, konačno vodimo aktivnu ofanzivu protiv korona pandemije.

Cilj nam je ne samo da spasimo živote već da doprinesemo očuvanju, zaštiti i unapređenju stanja zdravlja, kvaliteta života sa produženjem životnog veka - rekla je Antić.

Na svečanosti je prikazan promo film "Postojan grad", o rezultatima lokalne samouprave u prethodnoj godini.

U umetničkom delu programa nastupila je Ivana Tasić, vokalna solistkinja.

Kraj Spomenika Čika Mita u centru grada u nedelju je odata počast i od sveštenstva Eparhije vranjske služen parastos ratnicima poginulim u borbama za oslobođenje Vranja od Turaka 1878. godine.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je 31. januar 1878. godine "jedan od datuma koji je obeležio dalju sudbinu Vranja".

Vranje je oslobođeno od turskog ropstva 31. januara 1878. godine kada su Šumadijski korpus i druge jedinice srpskih vojnika ušli u grad predvođeni generalom Jovanom Belimarkovićem.

Snimak celog toka svečanosti pogledajte u video materijalu Vranje News-a u nastavku.

Najnovije vesti