Oslobođenje Vranja: Dan kada je grad ponovo postao deo moderne srpske države FOTO/VIDEO

Vranje je u nedelju proslavilo Dan oslobođenja grada od Turaka, dan slobode koja je čekana više od četiri veka.

Kraj Spomenika Čika Mita u centru grada odata je počast i od sveštenstva Eparhije vranjske služen parastos ratnicima poginulim u borbama za oslobođenje Vranja od Turaka 1878. godine.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je 31. januar 1878. godine jedan od datuma koji je obeležio dalju sudbinu Vranja.

- Toga dana u grad su prvo ušle jedinice Dobrovoljačkog korpusa, a potom i snage pod vođstvom Radomira Putnika koji je nastavio da goni okupatora južno od Vranja.

A onda je u grad, koji je bio okićen srpskim zastavama, na oduševljenje meštana negde oko 13 sati svečano umarširao komandant Šumadijskog korpusa general Jovan Belimarković.

Njemu je varoš predao znameniti turski feudalac Ramiz-paša, a srpskoj vojski se predalo 48 oficira i preko 2.000 turskih vojnika.

Tako je Vranje posle Berlinskog kongresa i posle skoro pet vekova turske vladavine ponovo ušlo u sastav moderne srpske države - podsetio je Milenković.

On je dodao da "upravo Spomenik Čika Mita svedoči o hrabrosti oficira, neustrašivosti seljaka i vojnika, o vremenu borbe za svoj prag i svoju njivu".

- Spomenik je tu da nas podseti i opomene da ne zaboravimo seni ratnika čije su kosti sazidane u temelje slobode.

U amanet su nam ostavili da se sloboda osvaja i brani.

Ovde pred "Čika Mitom" svake godine šaljemo poruku mira.

Naša je obaveza da se borimo za mir, za barjake svoje zemlje, čvrsto rešeni da nastavimo slobodoljubivu tradiciju naših predaka - rekao je Milenković.

Kraj spomenika "Čika Mita" vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanici Milan Ilić i Momir Stojiljković, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić.

Kao i načelnik Policijske uprave Igor Živković sa saradnicima, predstavnici BIA, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. i delegacija Udruženja srpskih veterana Vranja.

Himnu republike Srbije izvela je Sofija Stanković, učenica srednje muzičke škole "Stevan Mokranjac".

JAVNA PRIZNANJA

Javno priznanje 31. januar ove godine pripalo je Zdravstvenom centru u Vranju zbog, kako je obrazloženo u predlogu, "izuzetnog rezultata na unapređenju zdravstvene zaštite". Dobitnik ovogodišnjeg javnog priznanja je i Zdravstvena ustanova Apoteka Vranje "zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i vanrednog izvršavanja zadataka za vreme vanrednog stanja i epidemije virusa COVID-19". Javno priznanje 31. januar dodeljeno je i Zavodu za javno zdravlje "zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i izvršavanja zadataka na planu zaštite i bezbednosti građana", odlučili su odbornici skupštine.

Snimak cele svečanosti kod Spomenika Čika Mita pogledajte u video materijalu Vranje News-a u nastavku.

Najnovije vesti