Ovo su nove epidemiološke mere koje važe od petka

Vranje - Niz restriktivnih mera usmerenih na zaštitu od koronavirusa stupio je na snagu u petak zbog alarmantnog širenja virusa u poslednjih nekoliko nedelja, a odluku o tome doneo je Republički krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva.

Većina ovih mera je već primenjena u pojedinim gradovima u kojima je uvedena vanredna situacija, a sada će se odnositi na kompletnu teritoriju Srbije.

- Obavezno nošenje maske u svim zatvorenim prostorima na teritoriji cele Srbije: prodavnicama, apotekama, kladionicama, državnim ustanovama...

Obavezno nošenje maske na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Preporuka je da maske nose i deca, čak i kada se igraju u parkovima, ali ova odredba nije obavezujuća.

Zabrana okupljanja za više od 10 ljudi na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Ipak, ako je suditi po Beogradu, ovo ne važi za, na primer, otvorene bazene i gradske plaže.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Kako je istakla premijerka Srbije Ana Brnabić, sprovođenje ovih mera će kontrolisati krizni štabovi na lokalu, odnosno nadležne službe i komunalna milicija, ali pre svega inspekcija.

Ipak, ona je naglasila "da ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora ili pripadnika policije ili komunalne milicije koja može sve to da iskontroliše".

- Zato je veoma važna odgovornost građana - istakla je Brnabić.

Najnovije vesti