Vlada preuzela kontrolu nad informacijama o koronavirusu

Vranje/Beograd - Vlada Srbije donela je Zaključak prema kom oni koji prenose informacije "neovlašćenih lica" u vezi sa lečenjem od virusa korona "šire dezinformacije" i za to "mogu odgovarati".

Jedini ovlašćeni da daju informacije su predsednica Vlade Ana Brnabić, kao predsedavajuća Kriznim štabom, i "lica koja ovaj štab ovlasti".

Prema zaključku Vlade od 28. marta u budućnosti će otkrivanje informacija u vezi sa lečenjem od korone zavisiti samo od Kriznog štaba koji je Vlada formirala u cilju borbe protiv virusa korona, a na čijem je čelu premijerka.

- U uslovima proglašenog vanrednog stanja apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi sa stanjem i posledicama zarazne bolesti COVID-19 - navodi se u zaključku.

Ovo, smatra se, može da pruži jedino Krizni štab i lica koja isti ovlaste.

- Nadležni u jedinicama lokalne samouprave sve informacije šalju isključivo Štabu, zdravstvene ustanove i radnici informacije o merama koje sami sprovode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje koji te informacije dalje usmeravaju ka Kriznom štabu - navodi se u zaključku.

Obaveštenja o zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 data javnosti od strane neovlašćenih lica "ne mogu se smatrati tačnim i proverenim", navodi se i najavljuje "mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja".

KRIZNI ŠTAB

Jedna od mera koje je Vlada Republike Srbije donela u cilju suzbijanja koronavirusa bilo je formiranje Kriznog štaba. Za korukovodioce Kriznog štaba imenovani su predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Članovi ovog tela su direktori relevantnih instituta i klinika, kao i predstavnici drugih relevantnih tela.

Najnovije vesti