I Velikić gost Svetosavske nedelje u Vranju

U sali Periodike Biblioteke Bora Stanković u Vranju u sredu 22. januara biće održani književno veče pisca Dragana Velikića, saopšteno je iz ove javne ustanove.

Velikić će promovisati svoj najnoviji roman "Adresa".

To je priča o teskobi glavnog junaka ovog romana Vladana Todorovića, ali i o teskobi grada u kome živi – Beograda.

- Po zanimanju dokumentarista u pošti, Todorović hodajući Beogradom dokumentariše proces razaranja grada u kome živi.

Velikić u "Adresi" daje presek društvenih i političkih zbivanja u Beogradu, sve od turskih vremena, pa do danas - kaže se u najavi promocije.

- Volt Vitmen u Beogradu, Bora Stanković pod emigracijom, streljanje stripadžije, nadrealisti u Vrnjačkoj Banji, prvi srpski supermen Aleksić zubima zaustavlja avion!

Sve je to, i još mnogo šta intrigantno i zapaljivo složeno u Velikićevom romanu.

Koji, ne slučajno, ali sa dvosmislenim namerama ima podnaslov "beogradski roman".

Zabavna, gorka, opominjuća knjiga - napisao je o najnovijem Velikićevom romanu filmski i književni kritičar Milan Vlajčić.

OPUS

Velikić je napisao romane Via Pula (1988 – Nagrada Miloš Crnjanski), Astragan (1991), Hamsin 51 (1993), Severni zid (1995 – stipendija Fonda Borislav Pekić), Danteov trg (1997), Slučaj Bremen (2001), Dosije Domaševski (2003), Ruski prozor (2007 – Ninova nagrada za najbolji roman godine, nagrada Meša Selimović za najbolju knjigu godine, Srednjoevropska nagrada za književnost), Bonavia (2012), Islednik (2015 – Nagrada Kočićevo pero, Ninova nagrada za najbolji roman godine, Vitalova nagrada). Potom i knjige priča Pogrešan pokret (1983), Staklena bašta (1985), Beograd i druge priče (2009), te knjige eseja YU-tlantida (1993), Deponija (1994), Stanje stvari (1998), Pseća pošta (2006) O piscima i gradovima (2010).

Biblioteka se pridružuje učešću u organizaciji događaja u sklopu "Svetosavske nedelje", pa će u okviru predstojeće manifestacije u sredu organizovati i predavanje "Studenički tipik" prof. dr Maje Anđelković od 13 časova.

Manastir Studenica objavio je početkom godine kapitalno trojezično izdanje "Studeničkog tipika" Svetog Save čiji su urednici prof. dr Maja Anđelković i arhimandrit dr Tihon Rakićević.

Na 539 strana knjige nalazi se novi prevod tipika sa srpskoslovenskog na srpski jezik koji je uradila dr Maja Anđelković, a potom i prevodi na engleski (doc. dr Jasmina Teodorović) i ruski jezik (Svetlana Luganska), što je novina u štampanju kapitalnih dela jednog naroda.

Uz prevod je publikovana i uvodna studija "Studenički tipik Svetog Save", Registar biblijskih, bogoslužbenih i svetootačkih uporednih mesta, kao i Fototipsko izdanje "Studeničkog tipika“.

Tradicionalna prosvetna, kulturna i duhovna manifestacija "Svetosavska nedelja" u Vranju biće održana od utorka 21. do ponedeljka 27. januara.

Manifestaciju će u utorak u 19 časova u sali Pozorišta Bora Stanković otvoriti gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

PROFIL

Dragan Velikić (Beograd, 3. jul 1953) je srpski književnik. Dvostruki je dobitnik Ninove nagrade. Odrastao je u Puli. Diplomirao je svetsku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92 - "Samizdat B92". Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas i Reporter. Od 2005. do 2009. godine bio je ambasador Srbije i Crne Gore, odnosno Republike Srbije u Republici Austriji. Nedavno je objavio da napušta Udruženje književnika Srbije. Piše romane, priče, eseje, publikuje knjige izabranih intervjua. Preveden je na petnaestak evropskih jezika.

Wikipedia

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...