Zmajevci od ponedeljka ponovo u svojoj školskoj zgradi

Učenici OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Vranju vratiće se u ponedeljak 3. oktobra nastavi u vlastitoj školskoj zgradi, potvrđeno je iz Gradske uprave u Vranju.

Đaci su u vreme rekonstrukcije nastavu pohađali u zgradi Gimnazije Bora Stanković.

"Rekonstrukcija je završena kroz saradnju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Jedinice za upravljanje projektima i lokalne samouprave Grada Vranja.

Davanje prioriteta našoj školi za uključivanje u izbor škola za rekonstrukciju i ozbiljan pristup i posvećenost svih aktera, obezbedili su da učenici naše škole nastave školovanje u lepom ambijentu, u bezbednim i savremenim uslovima rada", saopštava direktorka Milena Marinković.

Rokovi za renoviranje zgrade Osnovne škole Jovan Jovanović – Zmaj bili su probijeni, jer je trebalo da se učenici i osoblje započnu novu školsku godinu u matičnom objektu.

Međutim, nedavno je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao da su se javili "novi problemi i nepredviđeni radovi".

„Nadzorni organ mi je rekao da je pravo čudo što se škola nije zapalila do sada, s obzirom na to da se radi o zastarelim elektroinstalacijama iz 1962. godine.

U međuvremenu se povećana instalisana snaga upotrebom računara", rekao je on.

Zamena tih instalacija prolongirala je rokove za završetak rekonstrukcije.

Lokalna samouprava predvidela je za rekonstrukciju 4 miliona dinara, za radove na spuštenim plafonima, elektroradovima koji nisu bili u projektu.

Taj iznos je potom dostigao 20 miliona sa PDV-om, zbog neplaniranih radova.

Ministarstvo je uložilo 15 miliona.

Očekivalo se da sve bude završeno 15. septembra, ali je završetak radova opet malo prolongiran.

Istorijat

OŠ Jovan Jovanović Zmaj osnovana je davne 1961. godine, kao treća u gradu posle Vukove i Dositejeve. Ostalo je zabeleženo da je škola u prvoj godini rada imala 30 odeljenja i oko 1.100 učenika. Prvi upravitelj bio je nastavnik Jovan Dimitrijević. Posle prve godine, provedene u zgradu Vukove škole, 1962. godine počinje izgradnja školske zgrade u naselju Šaprance. Ubrzo je određena lokacija za izgradnju, krenulo se sa radovima i škola je 1963. i završena na prostoru između Kosovske i Ulice Sime Pogačarevića u Vranju. Te godine, uprkos problemima u vezi sa izgradnjom, počela je nastava. U istoj zgradi, sa mnogobrojnim potonjim investicijama u obnovu pojedinih segmenata, škola funkcioniše do danas. Ove godine proslavila je 60 godina postojanja.

Najnovije vesti