Šest decenija Zmajeve škole: Srcem i dušom kroz vreme vredno sećanja FOTO/VIDEO

Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj obeležila je šezdeset godina postojanja i rada, svečanom akademijom i đačkom prirebom u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Direktorka Milena Marinković rekla je da veruje kako čovek "samo srcem može videti ono što je suštinski važno".

"Moje srce danas u publici vidi mnogo Zmajevaca, mnogo prijatelja škole koji slede viziju naše obrazovne ustanove.

Ona se ogleda u nama koji težimo ka istom cilju - da kroz vrata Zmaja ispratimo u život našu mladost", rekla je Marinković

Kako je dodala, misija Zmajevaca ostaje ista - kvalitetno obrazovanje i vaspitanje, te ostvarivanje najboljeg interesa deteta.

"Decenijama smo posvećeni napredovanju učenika, u skladu sa vremenom i okolnostima.

Kroz saradnju, razumevanje, negovanje humanosti i tradicije nižemo uspehe, izložbe, projekte, priredbe i mnoge druge aktivnosti, obezbeđujući time trajnost našoj školi.

Čuvamo uspomene na naše bivše đake i radujemo se budućim generacijama, željno iščekujući nove prvake svakog septembra.

Trudimo se da nadogradimo naša znanja i veštine, ali i da osavremenimo prostor u kojem radimo.

Na ovom najlepšem, ali nimalo lakom prosvetnom putu osnažuju nas Zmajev duh i ideje koje nam je ostavio", kazala je Marinković.

Prigodan program, sa recitalom stihova Zmajevih pesama, učešćem školskog hora i konstantnim podsećanjem na lik i delo velikog književnika po kome ova škola nosi ime, pripremili su učenici i nastavnici.

Zaposlenima i đacima u ime gradskog rukovodstva jubilej je čestitao gradski većnik Miodrag Protić, koji je izdvojio izuzetnu saradnju grada i škole u svim domenima.

"To se posebno ogleda u vezi sa ulaganjem u infrastrukturu i nastavna sredstva.

Za rekonstrukciju Zmajeve škole urađeni su projekti, obezbeđene dozvole i krenuli su radovi.

Najbitnija stvar je da nastava nije prekinuta i da postoji alternativa za to dok traju radovi", rekao je Protić.

Projekat rekonstrukcije finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz dodatna ulaganja lokalne samouprave.

U međuvremenu, dok traje rekonstrukcija, đaci nastavu pohađaju u zgradi vranjske gimnazije.

U godini jubileja škola i njeni đaci postigli su mnogobrojne uspehe, koji su podrobnije opisani u publikaciji Stazama prošlosti, koja je izdata povodom značajne godišnjice.

OŠ Jovan Jovanović Zmaj osnovana je davne 1961. godine, kao treća u gradu posle Vukove i Dositejeve.

Ostalo je zabeleženo da je škola u prvoj godini rada imala 30 odeljenja i oko 1.100 učenika.

Prvi upravitelj bio je nastavnik Jovan Dimitrijević.

Posle prve godine, provedene u zgradu Vukove škole, 1962. godine počinje izgradnja školske zgrade u naselju Šaprance.

Ubrzo je određena lokacija za izgradnju, krenulo se sa radovima i škola je 1963. i završena na prostoru između Kosovske i Ulice Sime Pogačarevića u Vranju.

Te godine, uprkos problemima u vezi sa izgradnjom, počela je nastava.

U istoj zgradi, sa mnogobrojnim potonjim investicijama u obnovu pojedinih segmenata, škola funkcioniše do danas.

Podsećanja radi, njeni direktori od osnivanja do danas bili su Jovan Dimitrijević (1961-1965), Velimir Kocić (1965-1968), Dragomir Mitić (1969-1976), Aleksandar Zdravković (1976-1979), Boža Barać (1979-1989), Radoslava Stojanović (1989-1993), Sima Arsić (1989-1999), Snežana Kocić (1999-2010), Goran Bandović (2010-2014), Saša Ilić (2014-2018) i Milena Marinković (od 2018).

Plakete i zahvalnice

Škola se povodom značajnog jubileja posebno zahvalila Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalnoj samoupravi, bankama, društveno odgovornim privrednicima i kompletnom kolektivu škole. Plakete su dodeljene prvom potpredsedniku Vlade Srbije i ministru prosvete Branku Ružiću, gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću, zamenici gradonačelnika Zorici Jović. Zahvalnice su dodeljene šefici Odseka za obrazovanje Mirjani Savov, gradskom većniku za budžet i finansije Bojanu Kostiću, članu Školskog odbora Igoru Milanoviću, građevinskom inžinjeru Dobrivoju Iliću, direktorki vranjske gimnazije Suzani Mišić Stanković, direktoru Kavim Jedinstva Goranu Stojanoviću, direktoru Štamparije Griffon Miroslavu Obradoviću, Radoslavu Rašiću vlasniku Štamparije Plutos, Foto studiju Mladoženja u Vranju, direktoru vranjskog pozorišta Nenadu Joviću, direktoru Gradske bibilioteke Zoranu Najdiću, direktorki Narodnog univerziteta Gordani Dimitrijević, Udruženju Nexus, profesorki matematike Sportske gimnazije u Beogradu Gordani Ristić i nastavniku tehnike, tehnologije i informatike Zmajeve škole Miroslavu Stojanoviću.

Komentari

Ovo je zanimljiv fenomen koji bi novinari trebalo da prouče, djake, nastavnike i goste na prosvetnoj manifestaciji pozdravlja većnik za komunalnu infrastrukturu, ni manje ni više. Kakvu poruku šaljemo djacima, nije bitan nastavni kadar, bitno je da zidamo i asfaltiramo, stranka će se za ostalo postarati, bitno je da u školi funkcioniše wc i kanalizacija. Direktorka čudo nije zahvalnicu i Putinu i Bajdenu dala pošto nikog nije preskočila.

Najnovije vesti