Zmaj postaje mentor-škola za projekat Obrazovanje za prava deteta VIDEO

OŠ Jovan Jovanović Zmaj ove godine obnovila je ugovor u projektu "Obrazovanje za prava deteta" i postaće mentor-škola drugim školama koje su se prijavile i zanteresovane su da ubuduće budu deo ovog značajnog projekta za školarce.

U Zmaju već šest godina učestvuju kao partnerska obrazovna ustanova u kojoj se ovaj projakt sprovodi, objašnjava nastavnica Gordana Ristić za Vranje News.

- Prošle sedmice se jedna grupa od 20 đaka naše škole, zajedno sa đacima iz OŠ Svetozar Marković, vratila iz Švajcarske.

Tamo su učestvovali na radionicama vezanim za obrazovanje i prava deteta, a takođe su na lokacijama gde su bili smešteni obavljali sve dužnosti kao kod kuće - sami su sređivali, obezbeđivali hranu, prali sudove...

Koordnator projekta u Vranju je psiholog Vesna Stanković - kazala je Ristićeva za Vranje News.

Projekat i Konvencija o pravima deteta

Projekat "Obrazovanje za prava deteta" realizuje Užički centar za prava deteta u saradnji sa organizacijama civilnog društva i osnovnim školama u Srbiji, uz podršku "Pestaloci dečje fondacije" iz Švajcarske. Projekat je zasnovan na odredbama Konvencije o pravima deteta, posebno onim koja se tiču prava svakog deteta da uči i informiše se o svojim pravima i da zna da ona moraju biti poštovana u svakoj prilici. Aktivnosti projekta su usmerene na kreiranje modela primene obrazovanja o pravima deteta u redovnoj nastavi u odabranim osnovnim školama u Srbiji; jačanje kapaciteta škola kao institucija i zaposlenih u njima da poštuju prava deteta u svom radu i primenjuju obrazovanje za prava deteta; osnaživanje dece, roditelja i drugih činilaca obrazovnog sistema za aktivno učešće u promociji i primeni prava deteta u školama; ostvarivanje boljih uvida za uključivanje obrazovanja za prava deteta kroz pilotiranje programa na pedagoškim fakultetima.

Najnovije vesti