Zlatna lula - brend Vranja i juga Srbije

Destilerija Mitić, smeštena u Ristovcu kod Vranja, na krajnjem jugu Srbije, poslednjih godina svojim proizvodima sa oznakom "Zlatna lula" osvojila je mnogobrojne ljubitelje dobrih žestokih pića.

- Tradicija proizvodnje rakije u našoj porodici postoji već decenijama, jer ju je peklo već pet generacija Mitića - priča Slobodan, vlasnik Destilerije.

Da je tako, svedoče stare fotografije, ali i usmeno predanje koje se prenosilo s kolena na koleno, objavljeno je na sajtu Predsednika Republike gde je "Zlatna lula" predstavlejna kao jedan od brendova Vranja i juga Srbije.

Po rečima Slobodana Mitića kapaciteti Destilerije Mitić su četiri bakarna kazana ručne izrade zapremine po 350 litara i veliki broj buradi za fermentaciju, kao i drvenih buradi za odležavanje destilata.

Zavisno od količine voća trenutni kapacitet gotovog proizvoda iznosi i do 20.000 litara rakije.

Za proizvodnju rakije koriste voće iz sopstvenih voćnjaka, ukoliko je godina rodna svojim prinosima pokrivaju od 30 do 50 odsto proizvodnje, a ostalo potrebno voće kupuju u Blacu, najvećem šljivarskom kraju u Srbiji, kao i u selima iz okoline Ristovca.

Sve zavisi od toga u kom kraju je rodilo voće i kojeg je kvaliteta.

Količina proizvoda nikada nije ista i zavisi od toga koliko je godina bila rodna.

Destilerija Mitić trenutno proizvodi rakiju od šljiva, jabuka i krušaka, a plan je da u narednim godinama proširi asortiman.

Takođe, jedan od prioriteta je konstantan rad na održavanju i poboljšanju kvaliteta rakija koje su u ponudi.

- Proizvode plasiramo na više načina - trgovinama, restoranima, sakupljamo količinu za izvoz i pakujemo za mnogobrojne poznate firme iz naše zemlje.

Neretko, po želji kupca, pakujemo rakiju i sa njihovim logom i etiketom koje oni potom poklanjaju svojim poslovnim partnerima i saradnicima.

Što se tiče plasmana u zemlje regiona, one su nam blizu i nije nikakav problem doći do njihovog tržišta.

Mi sanjamo velike snove i želimo da naši proizvodi stignu do najudaljenijih mesta na planeti.

Krajem 2012. godine bili smo među prvim destilerijama iz Srbije koja je izvezla 4.000 boca u Kinu, ali zbog nedostatka ogromne količine rakije za kojom je bila potražnja prekinuli smo taj izvoz.

Ipak, smo mi porodična destilerija ograničenog kapaciteta, a porudžbine su u brojevima bile prevelike za nas.

Rakija "Zlatna lula" se pila na žurkama u Seulu u Južnoj Koreji, na izletima u Sidneju u Australiji i Velingtonu na Novom Zelandu, na Maldivima, ispred zgrade predsednika Kube u Havani, u Kanadi, Americi, kao i u mnogim evropskim zemljama.

To je najlepši deo ovog posla, da vaš proizvod, ručno upakovan u malom pogonu u selu pored Vranja, dospe do najudaljenijih krajeva naše planete - naglašava Slobodan.

Učestvovali su na mnogobrojnim sajmovima i osvajali nagrade.

Celokupnu opremu i zasade podigli su sopstvenim sredstvima.

Imaju velike planove za budućnost.

Iako ih ne zanima masovna proizvodnja, jer bi to već značilo industrijsku proizvodnju, Mitići će pokušati da ostanu na ovom nivou, uz svakodnevno poboljšanje kvaliteta.

Planovi su vezani za izvoz u inostranstvo, a želja je da ovaj posao rade i narednih pet generacija njihove porodice.

Slobodan Mitić i njegov brat Milan poručuju mladim ljudima da ne odustaju tek tako od svojih ideja i vizija.

Kažu da je za uspeh ponekad neophodan i rizik, ali i podrška pre svega porodice, a potom i okruženja.

Oni su se nakon školovanja vratili u svoj grad, formirali porodice i stečeno fakultetsko znanje unovčili kroz sopstveni biznis.

"Treba samo vredno raditi i verovati i uspeh neće izostati", poručuju Mitići.

Najnovije vesti