ZC Vranje dobija kotlarnicu na biomasu vrednu 3 miliona evra

Gradska uprava u Vranju raspisala je javnu nabavku za projektovanje, nabavku, isporuku, montažu opreme i izgradnju kotlarnice na biomasu, procenjene vrednosti 357,3 miliona dinara ili oko 3 miliona evra.

Reč je o ceni bez PDV-a.

Zapravi se radi o povezanom toplovodu i izmenjivačkoj stanici za potrebe grejanja zdravstvenog centra.

Predviđeno je da se u okviru Zdravstvenog centra izgradi kotlarnica na drvnu sečku (biomasu) maksimalnog instalisanog toplotnog kapaciteta 4 megavata.

Radi realizacije potrebno je predvideti dve kotlovske jedinice toplotnog kapaciteta 2 megavata.

Objekat bi trebalo da ima prostor kotlarnice za smeštaj dva kotla, mašinsku prostoriju, skladište sa pokretnim podom i administrativni deo.

Rok za podnošenje ponuda je 25. decembar, a više detalja može se pogledati OVDE.

ZC Vranje trenutno se greje iz kotlarnice JP Novi dom, koja kao energent koristi mazut.

DRVENA SEČKA - BIOMASA

Drvena sečka predstavlja ekonomičan način korišćenja drveta kao energenta iz razloga što se može koristiti kao gorivo sa relativno visokim sadržajem vlage oko 20 odsto. Manipulacija drvenom sečkom je relativno jednostavna i ne zahteva ozbiljnija ulaganja u opremu i uređaje za njen transport. Zbog svojih karakteristika najčešće se koristi kao energent za kotlove od 50 kW do nekoliko megavata. Drvena sečka je energent koji se dobija mašinskim usitnjavanjem drveta tako da može biti korišćena u automatskim kotlovima za grejanje individualnih kuća, stambenih objekata, javnih ustanova itd. Dobija se najčešće usitnjavanjem ogrevnog drveta, krupnog i sitnog ostatka iz šume, drvnog ostatka iz procesa prerade drveta i sl. Prikladna je kao gorivo za velike sisteme (toplane i kogeneracijska postrojenja) zbog mogućnosti automatskog punjenja ložišta. Ogrevna vrednost drvene sečke zavisi najpre od vlažnosti (sveže posečeno drvo ili odležalo preko leta na sunčanom i provetrenom mestu), a nakon toga i od sastava (udeo granja, lišća i kore). Budući da u kogenerativnim postrojenjima loženje mora biti automatizovano, kao gorivo praktično u obzir dolazi samo drvena sečka. Loženje peletima se takođe može automatizovati, ali je cena peleta viša od cene sečke.

Tekstovi u sklopu projekta „Eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti