Zbog štete nanete Simpu uhapšeno više osoba

Zbog štete u iznosu od oko 90 miliona dinara, nanete kompaniji Simpo Vranje i CG Trejd d.o.o, te šteti po budžet Srbije, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv jedanaest osumnjičenih zbog sumnje na krivična dela falsifikovanje isprava i pranje novca.

"Osumnjičenima se na teret stavlja da su, navodno, koristeći dokumentaciju o navodnom vlasništvu koju su prethodno falsifikovali, overavali kod više javnih beležnika i tako doveli u zabludu ovu službu, koja je nakon toga javnobeležnički zapis prosledila Republičkom geodetskom zavodu na upis, navodi se u pisanom saopštenju MUP-a Srbije.

Na taj način oni su, kako se sumnja, došli u posed nepokretnosti koja se nalazi u vlasništvu Simpo - Vranje pa su, u nameri da prikriju i lažno prikažu nezakonito poreklo imovine, na ovaj način stečene nepokretnosti prodavali savesnim kupcima pri čemu su oštetili ovo privredno društvo i protivpravno pribavili imovinsku korist od oko 38,8 miliona.

Njih 10 saslušani su u tužilaštvu u četvrtak i petak, nakon čega je tužilaštvo predložilo Višem sudu u Beogradu da prema četiri osumnjičena odredi pritvor, dok je ostalim osumnjičenima ukinuto zadržavanje i oni će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Pritvor je predložen da se ne bi uticalo na svedoke i druge okrivljene i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivična dela.

Svi osumnjičeni su izneli svoju odbranu na saslušanju, samo se jedan branio ćutanjem.

Jedan osumnjičeni je od ranije nedostupan pravosudnim organima Srbije.

"Postoje osnovi sumnje da su oni u grupi koja je šire delovala, od 2020. godine do danas, poslovni prostor čiji je nesporni vlasnik privredno društvo Simpo - Vranje, na osnovu falsifikovanih isprava i malverzacijama prodali savesnom kupcu čime su pribavili korist u iznosu od 180.000 evra.

Jedna osoba stekla je vlasništvo nad poslovnim prostorom, a kao fiktivnog vlasnika angažovali su ga dvojica osumnjičenih.

Osumnjičeni su nepokretnost fiktivno dalje prodali osumnjičenom V. L, a potom savesnom kupcu, kako bi na taj način prikrili svoju kriminalnu delatnost i poreklo imovine.

Takođe se sumnja da su osumnjičeni imovinu velike vrednosti, čiji su pravi vlasnici fizička i pravna lica, kao i Republika Srbija, na osnovu falsifikovanih isprava prodavali ili obavljali prenos imovine, iako su znali da ona potiče iz kriminalne delatnosti, i na ovaj način oštetili privredno društvo CG Trejd doo i budžet Republike Srbije za oko 53 miliona dinara", piše u saopštenju MUP-a.

Najnovije vesti