Zavrni rukave: Iz Ekološkog ustanka upozoravaju na hemijski otpad na Markovom kaletu

Deponija kod srednjovekovne tvrđave Markovo Kale (oko 4,5 kilometara od Vranja), jedna je od lokacija koja će biti deo nacionalne kampanje čišćenja Srbije pod nazivom Zavrni rukave, zakazane za 24. mart od 12 do 14 časova.

U akciji Zavrni rukave građani mogu učestvovati na dva načina – kao volonteri ili kao vođe lokacije.

"Vođa lokacije je jako bitan faktor u celom lancu masovnog čišćenja, jer je on naš čovek na terenu.

Ukoliko želiš da budeš vođa lokacije i prijaviš sebe i lokaciju da bude deo akcije, potrebno je da popuniš kontakt formu", navode oranizatori akcije, ekološki pokret Eko straža.

Vođa lokacije kod Markovog kaleta je Dragan Antić, aktivista Ekološkog ustanka, koji je za portal Slobodna reč rekao da će pozvati ljude, dobrovoljce da počiste ono što mogu i da se neće izlagati opasnosti, da će čistiti plastiku, papir i slično.

"Zvaćemo Komrad da njihovi radnici dovezu kamion.

Ako ne dođe kamion, onda ćemo smeće da odnesemo, opet, ispred zgrade Skupštine grada.

Smeće će čistiti oni koji dobrovoljno dođu, naši sugrađani, a akcija će se sprovoditi na lokacijama širom Srbije koje su navedene na sajtu Eko straže.

Ja sam prijavio Markovo kale, a Odeljenju za inspekcijske poslove podneo sam prekjuče prijavu da se na Markovom kaletu nalazi hemijski otpad i da smrdi strašno, da ima uginulih životinja, verovatno od tog hemijskog otpada, ima i kosti životinja.

Sada čekam odgovor inspekcije", rekao je Antić.

Zavrni rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje.

Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

Po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je Estonija, za jedan dan, očistila celu zemlju, kao i Let’s Clean Slovenia 2012, kada je 250.000 Slovenaca (13 odsto populacije) očistilo Sloveniju od divljih deponija.

"Akcija Zavrni rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena.

Na najvećoj akciji Zavrni rukave učestvovalo je 5.500 ljudi na 160 različitih lokacija, u 70 gradova i sela", navode iz Eko straže.

Sve detalje o načinu učestvovanja i lokacijama za čišćenje, kao i ostale neophodne informacije, možete pronaći na sajtu Eko straže.

Najnovije vesti