Zavičajno udruženje Vranjanaca proslavilo krsnu slavu FOTO

Vranje/Aranđelovac - Za razliku od prethodnih godina, kada su beogradski Vranjanci slavu Udruženja Žuto Cveće slavili su u prostorijama Palate Bograđanka, ovogodišnja proslava Svetog Atanasija Velikog, krsne slave udruženja, organizovana je u Hotelu Izvor u Aranđelovcu.

Bio je to skup celodnevnih aktivnosti, kojima je udruženje obeležilo Dan grada Vranja 31. januar, opelom u pomen poginulim Vranjancima u borbama za oslobođenje Vranja i vranjskog kraja od Turaka 1878. godine i u drugim oslobodilačkim ratovima Srbije do danas, a potom proslavilo i svoju slavu.

Domaćin slave ove godine bio je Miroljub Aleksić, član UO Udruženja i poznati privrednik.

On je, u saradnji sa predsednikom udruženja dr Draganom Mikićem, organizovao bogat i sadržajan program obeležavanja važnog datuma u istoriji Vranja i Zavičajnog udruženja Vranjanaca u Beogradu, koji će članovima ostati u trajnom sećanju.

"Bio je to primer dobrog kombinovanja kulturološko-saznajnog sa običajnim elementima, pre svega podsećanja na slavne pretke dinastije Karađorđević", navode iz Žutog cveća.

Članove Udruženja u obilazak je vodio Dragan Todorović.

Najpre su obišli velelepnu zadužbinu dinastije Karađorđević na Oplencu, Crkvu Svetog Đorđa, koja je danas spemen-crkva i mauzolej ove dinastije.

Zidanje crkve i celog istorijsko-memorijalnog kompleksa započeo je kralj Petar I Karađorđević.

Danas kompleks obuhvata pored crkve Svetog Đorđa, mauzoleja srpske kraljevske porodice, i kraljeve vinograde i vinariju, Vinogradarevu kuću.

"Sa pažnjom i uz veoma ljubazne domaćine, članovi udruženja razgledali su pored crkve i kuću Kralja Petra na Oplencu i Karađorđev konak u okviru Karađorđevog grada u Topoli.

Put ih je dalje vodio do Bukovika i crkve posvećene Svetom arhanđelu Gavrilu.

Crkva je podignuta 1832. godine, na temeljima ranije srednjovekovne crkve.

Vezuje se za protu Atanasiju Antonijevića, koji je zakleo učesnike Prvog srpskog ustanka i smatra se centralnom ličnošću zbora u Orašcu.

Posle ustanka, crkva je spaljena nakon čega su je meštani obnovili.

U crkvi su članovi udruženja prisustvovali opelu izginulim Vranjancima za oslobođenje Vranja od Turaka 1878. godine i svim Vranjancima poginulim u ratovima za slobodu Srbije.

Poslednja destinacija putovanja bila je ekskluzivni Hotel Izvor u Aranđelovcu, jedan od najboljih u Srbiji.

"Veoma gostoprimljivo i ljubazni domaćin Miroljub Aleksić i članovi njegove porodice upoznali su goste sa bogatim sadržajima koje hotel nudi", navode iz Žutog cveća.

Najsvečaniji trenutak bio je tradicionalni obred sečenja slavskog kolača u svečanoj sali hotela.

Domaćin slave, predsednik udruženja i prisutni gosti zajedno sa sveštenicima presekli su kolač.

Proslava je nastavljena pozdravnim rečima predsednika udruženja prof. dr Dragana Mikića i domaćina slave Miroljuba Aleksića.

Prof. dr Mikić predstavio je rad udruženja u njegovoj preko 100 godina dugoj istoriji.

Istakao je da su rukovodstvo činili neki od najuglednijih beogradskih Vranjanaca.

Dodao je da je sedište posleratnog kluba bilo u prostorijama Predstavništva preduzeća Alfa Vranje u Beogradu, na adresi u Balkanskoj ulici broj 20.

Miroljub Aleksić je potom zahvalio na ukazanoj časti da bude domaćin slave i govorio o predstojećim događajima uruženja, pre svega o Vranjskoj večeri koja će biti održana 1. aprila.

Domaćinu slave je predsedniku udruženja predao prigodan poklon u vidu vrednih knjiga, da ga podsećaju na ovaj sveti dan.

Program proslave upotpunili su poznati članovi udruženja Čeda Marković i Ljuba Manasijević.

"U lepoj i svečanoj atmosferi, vreme je brzo prošlo.

Oprostili smo se sa našim ljubaznim domaćinom i članovima njegove porodice, prepuni zahvalnosti za divno organizovan program proslave i gostoprimstvo", poručili su iz Žutog cveća.

Najnovije vesti