Zavetnici: Hitno pronaći i strogo kazniti skrnavitelje ikonstasa u gradskoj crkvi

Iz odbora Zavetnica u Vranju saopšteno je da je ta stranka "zgrožena vandalskim činom oštećenja ikonostasa i dvadeset ikona u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju od nepoznatog počinioca ili više njih",

"Kolika patološka mržnja može biti da se ovo kulturno i versko blago na ovakav bestijalan način oskrnavi, ošteti i uništi.

U svemu plaši poruka koja se na ovaj način šalje nama pravoslavnim vernicima i sveštenstvu Eparhije vranjske da negde pored nas, u komšiluku, žive spodobe kojima ništa nije sveto i koje su nasrnule na naše svetinje, a sutra možda i na nas.

Stoga zahtevamo od nadležnih organa, posebno od Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, da najhitnije, uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave u Vranju, identifikuje, uhapsi i procesuira počinioca ili više njih.

I da zatraži od Osnovnog suda u Vranju najstrože kažnjavanje, jer je ovaj bezumni čin izazvao ogromno uznemirenje svih građana u Vranjskom okrugu, a posebno pravoslavnih vernika", navodi se u saopštenju Zavetnika koje je potpisao potpredsednik IO Dragan Nikolić.

Podsećanja radi, u subotu je iz Eparhije vranjske saopšteno da je u četvrtak 2. juna "primećeno skrnavljenje i oštećenje ikona i ikonostasa, a pored njih i ostalih ikona u crkvi, paraklisu i krstionici (ukupno 20 ikona)".

"Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja", navedeno je.

Najnovije vesti