Eparhija: Skrnavljenjem ikona naneta velika šteta crkvi, gradu i državi FOTO

Iz Eparhije vranjske, povodom vandalizma koji se dogodio u Sabornom hramu Svete Trojice u centru Vranja, saopšteno je u subotu da je u četvrtak 2. juna "primećeno skrnavljenje i oštećenje ikona i ikonostasa, a pored njih i ostalih ikona u crkvi, paraklisu i krstionici (ukupno 20 ikona)".

"Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja.

Trećeg juna obaveštena je Policijska uprava u Vranju, nakon čega je obavljen uviđaj u Hramu Svete Trojice.

Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama.

O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo", navedeno je iz Eparhije.

Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo je Diče Zografa.

Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u Galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska).

Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

"Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu".

Komentari

Eto mu njegove države. Ovo nikada nije bilo, niko nije smeo da se usudi da uradi ovako nešto. Gde je policija, gde je obezbedjenje, koga mi plaćamo bre? Uništili su sopstvene svetinje. Ovo nije vandalizam, ovo je bogohuljenje koje je neprihvatljivo! Ta policija što maltretira napaćene gradjane koji žele da uštede preko Bla bla bi trebala da čuva crkvu danonoćno, ali zašto bi kad tu ne može da se zaradi. Banana država, ovo je strašno koliko se ljudi ne boje ničega više. Nama više nema pomoći.

Strasno, a prosto sam u soku da nemaju cuvara i sl.pa zna se da svuda u svetu ovakve SVETINJE u gradu moraju da se obezbede, mislim da novac nije problem ima ga eparhija neozbiljo je ovo ovako..

Najnovije vesti