Zamena fiskalnih kasa: Kupuje li ih država ili će preduzetnici morati sami

Vranje - Kada novi Zakon o fiskalizaciji, koji podrazumeva uvođenje dodatne opreme povezane sa fiskalnim kasama u Srbiji, nakon usvajanja stupi na snagu privreda njime neće ni na koji način biti opterećena ako država, kako se najavljuje, bude finansirala nabavku te opreme, smatraju privrednici.

Da li će pak borba protiv „sive ekonomije“ postati uspešnija?

Stručna javnost, kako piše Danas, objašnjava da to ne zavisi od nove opreme koja nadležnima omogućava onlajn pristup fiskalnim kasama već isključivo od umešnosti čitanja i provere podataka koji se njom dostavljaju.

Prema onome što se u ovom trenutku spekuliše nakon što bude usvojen novi zakon o fiskalizaciji bi trebalo na snagu da stupi od 1. januara 2022. godine.

Prema tvrdnjama ministra finansija Siniše Malog država će najveći deo tereta uvođenja novih fiskalnih kasa preuzeti na sebe te time neće biti opterećenja za privrednike.

Cena pojedinačne kase bi trebalo da bude oko 46.000 dinara, a država bi za opremanje privrede novim uređajima trebalo da izdvoji između 3,5 do 4 milijarde dinara.

Nadležni navode da se unapređenim sistemom fiskalizacije Poreskoj upravi omogućava efikasnije praćenje i kontrola poreskih obveznika kroz obavljanje tih postupaka onlajn što će smanjiti potrebu za terenskim kontrolama.

Ono što u ovom trenutku nije poznato je ko će proizvoditi i distribuirati tu opremu u Srbiji.

Sagovornik Danasa iz sektora održavanja fiskalnih kasa, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da do njih nije došla bilo kakva informacija ko će preduzetnike snabdevati novom opremom.

Navodno će država finansirati nabavku te nove opreme za fiskalne kase koja će koštati oko 46.000 dinara.

Cene dosadašnjih fiskalnih kasa su između 30.000 i 60.000 dinara.

Kada su u pitanju nove kase u ovom trenutku je nepoznanica da li moći da se doda neki modul na postojeće uređaje ili će morati da se kupe potpuno novi i od koga.

Od naših firmi jedine koje to mogu da rade su HCP i Galeb.

Takođe bugarska firma Intraster distribuira svoju opremu na naše tržište.

HCP jedini ima domaću proizvodnju, dok Galeb delove uvozi iz Bugarske i sklapa ih svojim pogonima.

Najbolji uređaji na tržištu kod nas su Galebovi i Intrasterovi – navodi naš sagovornik.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež za Danas kaže da će nova oprema ne samo olakšati rad Poreskoj upravi već takođe i privrednicima.

– Reč je o softverskom proizvodu što automatski znači i smanjenje troškova.

Konkretno privrednici će sada moći da pristupe potrebnim podacima i putem jednostavnih uređaja poput mobilnih telefona.

Nema potrebe za montiranje skupog hardvera.

Sve to će dovesti i do razvoja ekonomskih aktivnosti i formiranja niza start ap preduzeća u oblasti softverskih usluga koji će zahvaljujući novoj opremi moći da ponude niz usluga svojim klijentima iz redova privrednih subjekata – naglašava Čadež i dodaje da sistem fiskalizacije koji će biti uveden u Srbiju već uspešno funkcioniše u pojedinim evropskim zemljama.

Toplica Spasojević, predsednik kompanije ITM sistem ističe da privrednici koji su već uključeni u sistem fiskalizacije neće imati nikakav problem u funkcionisanju kada bude uspostavljen novi.

– Privrednici su već umreženi u sistem te im novine koje se uvode neće prestavljati bilo kakvu tegobu.

Pod uslovom da ne bude novih dodatnih troškova kada je reč o implementaciji te nove opreme.

Novi sistem fiskalizacije će čak biti i benefit za privrednike koji redovno izmiruju svoje obaveze jer će njegovim putem biti suzbijana „siva ekonomija“ i nelojalna konkurencija.

Mi dobijamo sofisticiran sistem što je dobro a treba naglasiti da je takav bio i ovaj važeći u trenutku kada je uveden – kaže Spasojević.

Poreski stručnjak Đerđ Pap takođe smatra da poslovanje privrednika koji redovno izmiruju svoje obaveze neće biti ugroženo uvođenjem nove opreme za fiskalizaciju.

– Trenutno je situacija takva da na fiskalnim kasama postoji uređaj čijim aktiviranjem Poreska uprava signalizira privredniku da je dužan da joj dostavi određene podatke o prometu.

Nakon uvođenja nove opreme to više neće biti potrebno već će nadležni u toj instituciji onlajn putem moći da proveravaju sve podatke koji su im interesantni.

Da li će to pak onemogućiti „sivu ekonomiju“ ne zavisi od toga da li Poreska uprava u podatke ima uvid onlajn u svojim prostorijama ili njeni službenici moraju da izlaze na teren već koliko uspešno čitaju i tumače dostavljene podatke, odnosno od veštine da prepoznaju eventualne malverzacije i pronevere – zaključuje naš sagovornik.

Najnovije vesti