Zaev: Postoje šanse da dobijemo datum za pregovore u junu

Makedonija ima šanse da u aprilu dobije neuslovljenu preporuku, a u junu datum za otpočinjanje pregovora sa EU, izjavio je danas u Sofiji makedonski premijer Zoran Zaev.

Kako je saopštila makedonska vlada, on je to rekao novinarima nakon sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana sa predsednikom Evopske komisije Žan-Klod Junkerom i visokim funcionerima EU Federikom Mogerini i Johanesom Hanom, koji je održan pod pokroviteljstvom premijera Bugarske Bojka Borisova.

Zaev je istakao da je uveren da će spor Makedonije sa Grčkom oko imena biti rešen pre samita EU u junu, kada Makedonija očekuje da će dobiti datum. “Svako nije naodmet da ga rešimo i u martu. Što brže, to bolje”, rekao je makedonski premijer.

Odgovarajući na pitanje da li bi Grčka odigrala konstruktivnu ulogu i prihvatila otpočinjanje poregovora i definisanje datuma, Zaev je rekao da Makedonija nema neprijateljske i materijalne pretenzije, kao i da samo želi saradnju sa Grčkom.

"Verujem da i Grčkoj treba rešavanje bar jednog pitanja iz međunarodne problematike. Verujem i da svi političari u Grčkoj, pre svega premijer Cipras, lideri opozicije, gospodin Micotakis i drugi političari, više misle na budućnost Grčke i celog regiona", rekao je Zaev.

Na pitanje kada će u Skoplje doći šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, čiji je dolazak bio najavljivan za kraj febuara ili početak marta, Zaev je rekao da se nada da će to biti, verovatno, početkom ili u tokom iduće sedmice, jer je to važan susret.

"Mnogo je nam je važno da približimo procese konačnoj, celovitoj i uspešnoj završnici (rešavanja spora oko imena Makedonije)", rekao je makedonski premijer, dodajući da je dobro čak iako na susretu ministara spoljnih poslova budu samo pregledani predlozi obe strane.

Na pitanje kako komentariše proteste u Skoplju protiv pregovora sa Grčkom (na kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi), on je rekao: "To je potvrda da smo demokratska zemlja. Ljudi imaju pravo na mišljenje, to je samo manjina u Republici Makedoniji", kazao je Zaev.

Najnovije vesti