Zaev: Nemamo iredentističke težnje

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio da njegova zemlja nema iredentističke težnje i da neke nesuglasice oko imena Makedonije postoje, ali da ima i rešenja.

Upitan da li postoji mogućnost da se postigne rešenje do narednog samita NATO u julu, Zaev je rekao da postoje razlike o imenu, ali da postoji i mogućnost rešenja, sa garancijama za narod, a ne samo za političare.

- Postoji mogućnost da nađemo rešenje, ali samo ako izgradimo poverenje i damo neophodne pravne garancije u pregovaračkom procesu u vezi sa onim što će da bude prihvaćeno od strane naroda, a ne samo da prihvataju Zaev i Cipras ili Dimitrov i Kocijas - rekao je Zaev, a prenela makedonska agencija.

Zaev je za Dojče vele rekao, posle razgovora u Berlinu, da bi, eventualnim rešavanjem spora oko imena, 2018. godina za Makedoniju mogla da bude istorijska godina.

Makedonski premijer izneo je očekivanje da bi njegova zemlja u tom slučaju već u junu mogla da dobije datum za početak pregovora sa EU, a u julu, na samitu NATO, da bude potvrdjen i poziv toj zemlji da se priključi vojnoj alijansi.

- Mislim da spor oko imena može da bude rešen pre samita NATO, zato što sam dobio prijateljsko ohrabrenje (nemačke) kancelarke (Angele) Merkel - rekao je Zaev.

Nemačka je ubeđena da za svaki problem na svetu postoji i rešenje – pa tako i za ovaj. To ohrabrenje jedne od najvažnijih članica EU i NATO, za mene i za građane znače sigurnost i garanciju da su EU i NATO nadohvat ruke. To ne smemo da propustimo - zaključio je Zaev u razgovoru za Dojče vele.

Komesar EU za proširenje Johanes Han rekao je danas da će Komisija EU uskoro, "najverovatnije do leta" da predloži da članice Unije otpočnu pristupne pregovore sa Makedonijom i Albanijom.

Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. godine. Grčka je blokirala pristup Makedonije u NATO i početak pregovora za pristup EU zbog spora oko imena.

Makedonska vlada je, kao znak dobre volje, preimenovala aerodrom u Skoplju koji se ranije zvao "Aleksandar Makedonski" u "Međunarodni aerodrom Skoplje", a auto-put "Aleksandar Makedonski" u auto-put "Prijateljstvo".

Najnovije vesti