Za Petu školu stiže četvrta industrijska i IT revolucija

Đaci OŠ Svetozar Marković u Vranju posetili su Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije.

Tim povodom, direktor Kancelarije, doc. dr Mihailo Jovanović održao je čas informatike i upoznao ih je sa poslovima koje obavlja ova kancelarija.

Oko pedeset đaka od trećeg do osmog razreda, među kojima su i nagrađeni učenici na mnogobrojnim republičkim takmičenjima iz nauke i tehnologije, imali su priliku da posete i Državni data centar, da se upoznaju sa programiranjem i razvojem aplikacija i informacionom bezbednosti.

- Svedoci smo četvrte industrijske revolucije i svesni smo šanse da sa njom možemo da nadoknadimo zaostalo i uhvatimo korak sa razvijenim zemljama.

Ova tehnološka revolucija fundamentalno menja naše živote, naš način razmišljanja, ona je neminovna i nezaustavljiva.

Kao društvo, ali i kao odgovorna javna uprava koja je u službi svojih građana ovu priliku ne možemo da propustimo.

Drago mi je što sam danas na kratko postao profesor informatike i pokušao da im na zanimljiv način približim sve ono čime se Kancelarija za IT i eUpravu bavi od svog osnivanja.

ŠKOLA ZA PRIMER

Osnovna škola Svetozar Marković iz Vranja posvećena je korišćenju savremenih tehnologija u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Ekipa učenika 8. razreda koju čine Mateja Janjić, Petar Mitić i Ivan Veličković osvojila je prvo mesto u takmičenju "Bitka za znanje". Bogdan Stefanović, učenik 8. razreda, državni je prvak iz istorije i treći u Srbiji na takmičenju iz srpskog jezika. Lazar Kostić, učenik 7. razreda, osvojio je prvu nagradu na nedavnom republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije, dok je učenica 5. razreda Ljiljana Anđelković osvojila drugu nagradu.

- Naša škola, kao jedna od škola obuhvaćenih projektom 2.000 digitalnih učionica, nastavu realizuje uz korišćenje digitalnih udžbenika i digitalnih obrazovnih sadržaja. Nalazi se na listi 500 škola koje će u školskoj 2019/2020 godini nastavu izvoditi u digitalnim kabinetima. Uvođenjem savremenih tehnologija đaci svakako jesu motivisaniji na časovima, znanje se bolje prenosi, uče se timskom duhu i kreativnosti. Jednostavno, učenje je postalo zabavno i lakše - istakla je ovom prilikom Tijana Đokić, direktorka Pete škole.

Koliko su oni danas naučili od nas, mogu sa sigurnošću da kažem da smo i mi podjednako naučili.

Važno je da svet gledamo njihovim očima, da se razvijamo u pravcu koji će oni nastaviti da prate i dalje grade - izjavio je Jovanović.

Poseta đaka realizovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Najnovije vesti