Vulin u Vranju: Pronaći ćemo one koji pale

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u subotu u Vranju prilikom da će insistirati na pooštravanju kaznene politike prema svima koji svojim nemarom, nehatom i nepažnjom izazivaju požare.

On je to rekao prilikom obilaska Pčinjskog okruga, na čijem je području u poslednjih pet dana zabeleženo više od sto požara na otvorenom.

"Od 25. jula do danas Srbija se suočila sa više od 850 požara na otvorenom.

To govori koliko smo neodgovorni, koliko ne razmišljamo, koliko sistemski nismo našli odgovor na one koji ne vode računa ni o sebi, ali ni o drugima", istakao je ministar Vulin posle obilaska područja koja su bila zahvaćena požarima i sastanka sa rukovodiocima Okružnog štaba za vanredne situacije.

Naglasio je da svi oni koji izazivaju požare nehatom i nepažnjom moraju da znaju da će biti pronađeni i da će biti odgovorni za sve što su uradili i materijalno , ali i na svaki drugi način.

"Samo u Pčinjskom upravnom okrugu od 2. avgusta do danas zabeleženo je više od 100 požara na otvorenom na čijem je gašenju angažovano 500 vatrogasaca i više od 100 vozila, koji su povučeni iz čitave Srbije da bi ovde rešavali problem koji su napravili neodgovorni pojedinci, ne razmišljajući da to što zapale strnjiku može da zapali čitavo selo, nekoga liši života", istakao je Vulin.

On je ukazao na to da u ovom trenutku u Pčinjskom okrugu nema požara koji su opasni, ali i upozorio da ćemo ih imati ukoliko se nesavesni pojedinci budu ponašali na ovaj način i da to niko neće moći da spreči.

V.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ukazao je da je trenutno na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga aktivno šest požara, tri u Bosilegradu, dva u Vranju i jedan u Bujanovcu i naglasio da trenutno nema opasnosti po živote i imovinu građana.

Milenković: Dvadeset tri požara na području Vranja

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ukazao je da su od 2. avgusta na teritoriji Vranja bila 23 požara i da je najopasniji bio u prigradskom naselju u donjem delu grada koji se izuzetnom velikom brzinom širio i pretio da dođe do samih domaćinstava.

„Zahvaljujući sinhronizovanoj i koordiniranoj akciji svih službi, pre svega Sektora za vanredne situacije, lokalnih i republičkih javnih preduzeća, dobrovoljaca i meštana uspeli smo da lokalizujemo taj požar“, rekao je Milenković koji se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Vulinu na podršci.

Načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković istakao je da u požarima koji su zadesili Pčinjski okrug na sreću nije bilo ljudskih žrtava, ali da je naneta velika materijalna šteta.

Istakavši da je situacija u Srbiji po pitanju požara stabilna, Čaušić je apelovao na građane da u ovim vrelim danima budu maksimalno oprezni i zahvalio se svim vatrogascima-spasiocima na ogromnom trudu i radu uloženom da saniraju sve ove požare.

Najnovije vesti