Vulin sa Godfrijem: Srbija zabrinuta zbog suštinskog formiranja Vojske Kosova

Dalje jačanje Baze Jug kod Bujanovca, značaj podizanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije kroz zajedničku obuku i vežbe sa Oružanim snagama SAD, te saradnja sa NATO u okviru Partnerstva za mir biće značajna pitanja u okviru saradnje Srbije sa SAD, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u susretu sa novim ambasadorom Sjedinjenih američkih država (SAD) u Beogradu Entonijem Godfrijem.

Vulin se su sreo sa Godfrijem povodom započinjanja njegovog mandata na mestu ambasadora u Republici Srbiji.

- Odnosi Ministarstva odbrane Srbije i Oružanih snaga SAD zasnivaju se na partnerstvu i aktivnosti bilateralne vojne saradnje i realizuju se na osnovu zajedničkih interesa - rekao je Vulin.

On je dodao da je Srbija, kao vojno neutralna zemlja, "otvorena je za saradnju sa svim partnerima u oblastima od zajedničkog interesa".

- KFOR je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

Odluka o smanjivanju snaga KFOR treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma - kazao je Vulin, podvukavši da smanjenje snaga KFOR-a u sadašnjim uslovima negativno utiče na bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Ministar je kazao da je srpski stav, po pitanju statusa Kosova i Metohije, nepromenjen.

- Srbija je duboko zabrinuta zbog podrške određenih članica NATO promeni mandata tzv. "KSB" i suštinskom formiranju tzv. "Vojske Kosova" - rekao je Vulin, podvukavši da je navedena situacija krajnje zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

Ambasador Godfri rekao je da podržava i naglašava značaj misije KFOR-a, kao i transparentnost u medijskom predstavljanu saradnje sa KFOR, što u značajnoj meri doprinosi pozitivnoj atmosferi i stabilnosti.

Ambasador je dodao da očekuje da se u narednom periodu saradnja podigne na viši nivo.

Preneo je ministru Vulinu da su SAD opredeljene za održavanje mira i prosperiteta u regionu i da će na konstruktivan način sarađivati sa Vladom Republike Srbije na tom planu.

Najnovije vesti