Vujačićevi branioci traže oslobađanje od optužbi za Jugetovo ubistvo

Branioci Marjana Vujačića, Podgoričanina koji je nepravnosnažno osuđen za ubistvo Jugoslava Cvetanovića u Vranju iz septembra 2017, uložili su žalbu na presudu kojom je on osuđen na 30 godina zatvora, prenosi podgorički Dan.

Žalba je, kako se objašnjava, uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i zbog odluke o kazni.

Kako prenosi Dan, Vujačićev advokat Ognjen Radić u žalbi je potencirao da prvostepeni sud u fazi suđenja, kao ni tužilaštvo u Vranju, "nisu predložili niti izveli dokaz trasološkim veštačenjem", kao ni još neke dokaze.

Apelacionom sudu Nišu, koji odlučuje po žalbi, predloženo je njeno usvajanje, te oslobađanje Vujačića ili ukidanje prvostepene presude i vraćanje predmeta sudu na ponovni postupak.

- Tražimo usvajanje žalbe s obzirom na činjenicu da je jedini dokaz u postupku uzrokovani DNK trag sa zida kladionice koji je navodno ostavilo lice koje se udaljavalo sa mesta izvršenja krivičnog dela.

Tužilaštvo je moralo da dovede u vezu okrivljenog Marjana Vujačića s tim tragom na način što će odrediti trasološko veštačenje.

Na taj način moralo se utvrditi na kojoj visini je lice sa snimka kontaktiralo rukom zid kladionice i onda videti da li je u pitanju ista visina, isto mesto i trag sa kojeg je uzet bris ili su dva različita traga - piše u žalbi.

Posle prvostepene presude u januaru ove godine prema Vujačiću je Krivično veće Višeg suda u Vranju, kojim je predsedavala Tatjana Mihajlović Jovanović, produžilo pritvor "do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne".

Maksimalnu kaznu za okrivljenog zahtevalo je tada Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju u završnoj reči, dok su Vujačićevi branioci tražili oslobađajuću presudu "usled nedostatka dokaza".

Podsećanja radi, Vujačić je osim za krivično delo teško ubistvo osumnjičen i za "nedozvoljenu proizvodnju, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija".

HAPŠENJE I SUMNJE

Vujačić je uhapšen 12. juna 2019. u Novom Sadu zbog falsifikovanja isprava. S njim su uhapšene još dve službenice MUP-a koje su mu navodno za 1.500 evra izdale lažna dokumenta. Policija ga je ubrzo povezala sa likvidacijom Jugoslava Cvetanovića, rođenog brata Saše Cvetanovića (ubice Nikole Bojovića), a onda je klupko zločina počelo da se odmotava. Nakon hapšenja Vujačić je dovođen u vezu sa ubistvima Vranjanca Gorana Tasića Gokčeta u Amsterdamu, te Veska Kalezića 2018. i Mila Ilića, bliskog saradnika pomenutog Kalezića 2019. u Podgorici.

Još na početku procesa jedan od branilaca optuženog Vujačića, advokat Borivoje Borović, kazao je novinarima da je "uzorkovanje traga DNK kod kladionice "Soccer", u neposrednoj blizini mesta ubistva, jedan od ključnih dokaza i da je to "vrlo bitno".

- Treba utvrditi da li je to uzorkovanje urađeno po zakonu, da li je to autentičan trag ili je na neki drugi način tu nanešen, to se treba utvrditi tokom dokaznog postupka - rekao je Borović novinarima još na početku procesa.

Vujačićev iskaz sa suđenja možete pročitati ako kliknete OVDE.

UBISTVO U CENTRU VRANJA

Više javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu protiv Vujačića 12. decembra 2019. godine "zbog postojanja opravdane sumnje da je učinio krivično delo teško ubistvo i na podmukao način lišio života" Jugoslava Cvetanovića. Vujačić je pod optužbom na počinjenje krivičnog dela teško ubistvo, iz člana114, stav 1, tačka1 Krivičnog zakonika i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija (član 348, stav 4 Krivičnog zakonika). Ubijeni Vranjanac Jugoslav Cvetanović rođeni je brat Saše Cvetanovića, osuđenog za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića. Jugoslav, u to vreme tridesetjednogodišnjak, ubijen je rafalom iz vatrenog oružja 27. septembra 2017. godine u haustoru kompleksa zgrada "Lepa Brena" u centru Vranja. Pogođen je sa 10 od ispaljenih 14 metaka. Preminuo je na licu mesta.

Najnovije vesti