Vučić najavio odluku o modernizaciji pruge do Vranja

Očekujemo da donesemo odluku za prugu do Vranja i do granice, te da ćemo zajedno sa Skopljem pronaći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju - izjavio je u subotu predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije u Beogradu.

Tvrdi se da je dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje, piše Blic.

- Sa tom prugom bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja - ukazao je Vučić.

Bilo je reči o železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad sa 261 milionom evra.

Prošle godine u vranjskom kraju rekonstruisana je pruga Vranjska Banja - Ristovac na železničkom Koridoru 10, duga 17,7 kilometara, a na toj deonici, kako je najavljeno, vozovi umesto dotadašnjih 50 sada mogu da idu i do 120 kilometara na sat.

Na deonici Vranjska Banja - Ristovac u potpunosti su zamenjeni donji i gornji stroj, ugrađen je novi kolosek na otvorenoj pruzi i u stanicama Vranjska Banja i Vranje.

Duž pruge je rešeno odvodnjavanje betonskim i zemljanim kanalima, dok je u stanicama urađen drenažni sistem.

Takođe, ugrađene su nove skretnice, osam putnih prelaza, sistemi za signalizaciju i telekomunikaciju, a položeni su novi kablovi duž cele trase.

Pruga se nalazi na želežnickom pravcu Niš-Preševo.

Na jugu Srbije u prethodne tri godine, prema rečima ministarke Zorane Mihajlović, urađeno je 55 kilometara železnice, a rekonstruisane su dve železničke stanice u Vranju i Vranjskoj Banji.

Predsednik Srbije sastao se u subotu u Beogradu sa predsednicima vlada Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Vjorikom Danćilom.

Vučić je izjavio da je donelta odluka da se formira inicijalni organizacioni komitet, sastavljen od 16 ljudi, za kandidaturu ove četiri države za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. i Svetskog prvenstva 2030. godine.

Najnovije vesti