Vučić i Pendarovski u Prohoru igrali šah, potom posetili vinariju i ručali u Vranju

Predsednici Srbije i Severne Makednije Aleksandar Vučić i Stevo Pendarovski, odigrali su u Prohoru Pčinjskom nadomak Vranja partiju šaha, prilikom radne posete ovom manastirskom zdanju u sredu, na Svetog proroka Iliju.

Oni su posle sastanka u Prohoru posetili vinariju u Vranju, odakle su fotografije ove neformalne posete objavljene na Vučićevom zvaničnom Instagram nalogu.

"Svaki put kada dođem u Prohor Pčinjski, ovde je sve lepše i lepše", poručio je Vučić.

On je dodao da je sam manastir "vekovima delio sudbinu našeg naroda, trpeo razaranja, ali se i dizao iz pepela, odolevao iskušenjima, bio mesto okupljanja i stub odbrane naše vere i duha".

"Na ovom mestu, koje nas podseća na važnost zajedništva i opraštanja i opominje da živimo čistog srca, uz jaku veru i mir u duši, poželeo sam dobrodošlicu dragom prijatelju Stevi Pendarovskom.

Biće ovo prilika da nastavimo naše razgovore o daljem jačanju bratskih odnosa između Srbije i Makedonije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, sa kojim je posetio manastir Sveti Prohor Pčinjski i poklonio se moštima ovog svetitelja", objavljeno je na Vučićevom Instagramu.

Od Prohora Pčinjskog do Vranja putovali su helikopterom.

Fotografije o tome objavljene su na društvenoj mreži Instagram.

"Na putu za Vranje gde ćemo ga ugostiti kako dolikuje - srpskim specijalitetima i našim najboljim vinima.

Usput prelećemo neke od najlepših delova naše zemlje i pravimo planove za dalje povezivanje i razvoj naših sestrinskih država i naroda.

Živelo prijateljstvo Srbije i Makedonije", poručio je Vučić.

"Sa Severnom Makedonijom nemamo otvorenih pitanja, sve dok ne dođe do razgovora o tome čije je vino bolje.

Doveo sam našeg gosta @stevopendarovski u vinariju u Vranju, u nadi da ćemo jednom zauvek da zatvorimo i ovo pitanje", naveo je Vučić na Instagramu.

Makedonski Dan državnosti u Prohoru

U Manastiru Prohor Pčinjski pre 65 godina održano je prvo zasedanje ASNOM-a (Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije). Ploču ASNOM, na kojoj piše da su baš na ovom mestu udareni temelji makedonske državnosti, 1990. godine uklonio je Vojislav Šešelj. Lider Srpske radikalne stranke (SRS) tada je, naoružan macolom, fizički odvojio ploču sa manastirskih zidina. Makedoncima je, pak, poručio da "nema razloga da svoj nacionalni praznik obeležavaju na srpskoj teritoriji. Makedonske državne delegacije su, ipak, nastavile da dolaze u Srbiju na ovaj dan, ali ploča više nikad nije vraćena. Međutim, pre sedam, osam godina, u vreme spora oko priznanja između Srpske pravoslavne crkve i makedonske, niko iz makedonskog državnog vrha nije bio u manastiru. Godine 2009. bila je najavljena poseta državne makedonske delegacije. Tadašnji predsednik Boris Tadić naredio je da se ploča vrati na zidine manastira. Međutim, pojavio se problem, jer niko nije imao pojma gde je spomen obeležje ASNOM-a.

"Ploča je od 2000. godine kod nas. Čak ni tadašnja direktorka nije htela da je primi, pa je na svoju ruku preuzeo jedan od arheologa. Dolazili su kod nas iz Eparhije vranjske da se raspitaju da li nešto znamo o njoj. Kad smo im rekli da je čuvamo, imam utisak da im je laknulo", rekli su tada zaposleni u Narodnom muzeju u Vranju.

U Eparhiji vranjskoj, pak, tvrdili su tada da ništa ne znaju ni o dolasku makedonske delegacije, niti o tome gde je ploča, kao i da SPC, navodno, "nema ništa protiv toga da Makedonija ovde obeležava svoj dan državnosti".

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...