Vrhunska svirka na prvom Boban Festu FOTO/VIDEO

Festival koji je pokrenuo čuveni trubač Boban Marković pod nazivom "Boban fest" održan je u sredu prvi put u njegovom rodnom Vladičinom Hanu.

- Jesam ja svoj na svome i na belosvetskim festivalima, dok publika u transu uživa u mojoj muzici, ali Han ne bih menjao ni za jedno mesto na svetu.

Tu su svi moji, oni najvažniji, tu sam počeo, voleo bih da tu i završim svoju životnu i profesionalnu priču - naveo je Boban Marković govoreći o motivima za ustanovljenje jednog ovakvog festivala.

On je na otvaranju naglasio da zahvaljuje svima koji su došli, pogotovo izvođačima iz inostranstva i zvanično otvorio festival.

Vrhunskom instrumentalnom interpretacijom predstavio se publici Đorđe Davidović kvartet, ovoga puta u kvintetu i pojačan vokalnom solistkinjom Minom Milićević koja je sa bendom otpevala nekoliko srpskih standarda tradicionalne i popularne muzike.

Bend inače čine muzičari iz Srbije i Rumunije, a frontmen i osnivač Đorđe Davidović potvrdio je vrhunskim muziciranjem da je jedan od najboljih mladih hamonikaša Balkana.

Pravu zabavu, žurku takoreći za sve prisutne priredio je sastav "Karavan familia" iz Mađarske, koji u instrumentarijumu ima samo akustičnu gitaru, bas i kahun, uz dva doista odlična ženska vokala.

Publika je uživala u ovom nastupu, sastavljenom od planetarno poznatih romskih numera, do svetskih pop standarda izvedenih u specifičnim aranžmanima ovog budimpeštanskog sastava.

REČ GRADONAČELNIKA

Dobrodošlicu svim izvođačima i gostima Vladičinog Hana tokom festivala poželeo je predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

- Ako mene pitate, Boban Marković je trebalo i mnogo ranije da napravi ovaj festival. I dobro je da jedan muzičar sa reputacijom mega zvezde odluči da u svojoj sredini, zahvaljujući prijateljima iz sveta muzike, pokrene festival koji će i u godinama koje dolaze biti još jedan u nizu lepih događaja sa kojima se Vladičin Han u Srbiji i svetu pojavljuje kao dobar organizator - rekao je Mladenović.

Bilja Krstić i Bistrik, orkestar čiji se muzički program za ovu priliku zvao "Povratak prirodi", izveo je neke od numera iz svog uobičajenog repertoara, sa akcentom na pesme sa juga Srbije.

Pevačica je u okviru Boban festa održala radionicu sa najmlađim Hančanima i decom iz okolnih opština, pa su neki od njih uveče i nastupili u okviru njenog koncerta, pevajući južnjačku himnu "Puče puška".

Jednu pesmu sa Bistrikom odsvirao je i trubač Marko Marković, sin pokretača festivala Bobana Markovića.

Upravo Marko Marković i njegov Brass bend, zatvorili su prvi Boban fest, izvanrednom interpretacijom moderne trubačke muzike koja je sve više preovlađujući muzički izraz južnjačkih Roma.

- Vladičin Han je mesto u kome i dolazak na ovaj svet, ali i odlazak sa njega prati zvuk trube.

Ovde najbolje svadbe i veselja ne mogu proći bez trubačkog orkestra, ovde se raduje i tuguje uz trubu, a čuveni trubački pozdrav nigde nema takav eho kao u Hanu i zato je priču o Bobanu Markoviću i svim trubačima ovog kraja najprikladnije završiti tim pozdravom: "Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselja i ni za šta drugo! - poručili su organizatori.

Ideja o Boban Festu nastala je na ovim temeljima.

Festival kao večiti trag velikana muzike Bobana Markovića i njegove ljubavi prema Vladičinom Hanu.

Pokrovitelj festivala je opština Vladičin Han, a medijski sponzor RTS.

PROFIL

Boban Marković, poreklom iz Vladičinog Hana, jedan je od najpopularnijih trubača na Balkanu. On i njegov orkestar dobili su svetske pohvale i osvojili brojne nagrade. Orkestar je vodeći balkanski duvački orkestar u Srbiji poslednjih 20 godina. Osvojili su nekoliko najznačajnijih nagrada (Zlatna truba, Prva truba i Najbolji orkestar) u Guči, festivalu trubačkih orkestara. Dobili su i nagradu "Najbolji koncert 2000" za koncert sa Lajkom Feliksom. U Guči, na Dragačevskom saboru, Boban Marković osvojio je Prvu trubu, što je tamo zvanično najprestižnija nagrada. Bilo je to prvi put da je bilo koji muzičar dobio svih pet najviših ocena od svih članova žirija. Nakon pobede, Boban Marković je odlučio da prestane da se takmiči i prisustvuje u Guči kao počasni gost, iako je dobio titulu ambasador trube sveta.

Najnovije vesti