Vranjsko pozorište: Stojkovićeva porodica po zakonu mora da vrati otpremninu

Porodica Saše Stojkovića Babačka, nedavno preminulog novinara i glumca Pozorišta Bora Stanković u Vranja, moraće da vrati otpremninu u iznosu od blizu 800.000 dinara koju je Stojković dobio prilikom otkaza u ovo javnoj ustanovi maja 2018. godine, saopšteno je u četvrtak iz vranjskog teatra.

Iz pozorišta su reagovali na navode Stojkovićevog sina Mihajla, očevog naslednika na poziciji urednika portala InfoVranjske, koji je ovakav postupak uprave teatra dan ranije okarakterisao kao "nameru zastrašivanja medija u Vranju od vladajućeg SNS-a".

U pisanom obraćaju uprave vranjskog teatra medijima piše da je tužba protiv pokojnog Saše Stojkovića podneta Osnovnom sudu u Vranju 28. jula 2021. godine.

Stojković je preminuo u novembru, četiri meseca kasnije.

"Rešenjem Osnovnog suda u Vranju od 29. novembra 2021. godine utvrđen je prekid postupka usled smrti tuženog Saše Stojkovića.

Rešenjem Osnovnog suda u Vranju od 10. februara 2022. godine nastavlјen je postupak koji je prekinut napred navedenim rešenjem prema njegovoj supruzi Stojković Suzani, kao jedinom nasledniku pokojnog Saše Stojkovića.

Iz napred navedenog proizilazi da nisu tačni navodi portala InfoVranjske, i da se ceo postupak vodi u skladu sa važećim odredbama Zakona o parničnom postupku", navodi se u saopštenju Pozorišta Bora Stanković.

Iz uprave teatra objašnjavaju da je ugovor o radu sa pokojnim Stojkovićem prekinut 3. maja 2018. godine.

"Prekinut je zbog prestanka potrebe za njegovim radom.

Nakon toga mu je isplaćena otpremnina, odnosno šteta po osnovu neisplaćenih zarada, godišnjih odmora, jubilarne nagrade i pripadajućih kamata", navode iz teatra.

U vranjskom pozorištu saopštenje urednika portala InfoVranjske od srede ocenjuju da kao "odraz ličnog animoziteta urednika portala Mihajla Stojkovića prema direktoru pozorišta i samoj ustanovi".

"Pozorište nema negativan odnos prema porodici Stojković.

U prilog tome govori i činjenica da je potpisnik saopštenja (Mihajlo Stojković, p.a), nakon smrti Saše Stojkovića, angažovan kao glumac u pozorištu, gde po ugovoru o autorskom angažmanu prima mesečnu platu, iako još uvek nema nijednu predstavu na repertoaru.

Svojevremeno je svojevolјno napustio sve projekte u kojima je igrao, uz obrazloženje da u pozorište neće kročiti dok je Nenad Jović direktor", navode iz uprave teatra.

Mihajlo Stojković dan ranije je u saopštenju na portalu Info Vranjskih upitao zbog čega iz pozorišta nisu "za života pokojnog urednika portala InfoVranjske i glumca pozorišta Saše Stojkovića podneli tužbu protiv njegovog oca".

Naveo je da je tužba naslovljena na njegovog oca, ali da se na sud poziva Sašina supruga Suzana Stojković, kao naslednica imovine.

"U zapisniku sa sudskog poravnanja nigde ne stoji da je Saša Stojković dužan da bilo kakav novac vrati pozorištu.

Moj pokojni otac je dobio otkaz 2018, a vraćen je na posao 2020.

Posle toga je krenulo poravnanje ko je kome dužan i kolika su ta dugovanja oko zaostalih plata i drugih primanja.

U sudskom poravnanju nigde ne piše da je moj pokojni otac (a sada moja živa majka) dužan Pozorištu Bora Stanković bilo kakav novac", naveo je Stojković u sredu u izjavi Danasu.

Saša Stojković Babačko, novinar i glumac vranjskog teatra, preminuo je 27. novembra 2021. nakon kraće bolesti u 58. godini.

Najnovije vesti