Vranjski pesnik Cera Mihailović promoviše novu knjigu pesama u Beogradu

Srpska književna zadruga (SKZ) organizovaće promociju knjige Druga pamet Miroslava Cere Mihailovića, u četvrtak 9. marta u 11 sati u prostorijama SKZ-a u Beogradu.

O Mihailovićevoj novoj knjizi pesama govoriće prof. dr Milo Lompar i autor.

"Prisutan u srpskoj poeziji četiri decenije, Cera Mihailović je izgradio poseban pesnički senzibilitet i oblikovao autoportret pesnika mudrosti i ironije.

Odnos prema društvenoj stvarnosti ide naporedo sa emotivnim i lirsko-filozofskim doživljajem sveta…

Prvi deo knjige čine „redovne“ pesme ličnog aktivizma, drugi deo ispevan je na dijalektu, i prati ga dragoceni rečnik manje poznatih reči i izraza" poručuju u najavi obog događaja iz Književne zajednice Bora Stanković u Vranju.

Knjiga poezije Miroslava Cere Mihailovića, pod naslovom Druga pamet, objavljena je 2022, u jubilarnom kolu Srpske književne zadruge kojim se obeležava 130 godina od njenog osnivanja 1892.

To je jedna od deset knjiga iz tog kola.

Od 1983. godine i prve zbirke Trči narod to je Cerina dvadeset treća zbirka stihova.

U ovoj, najstarijoj i najeminentnijoj ediciji, koja predstavlja stub naše nacionalne kulture i književnosti, do sada su objavljene knjige dva značajna Vranjanca Stari dani Borisava Stankovića 1902. i Zbornik izabranih tekstova Svetog Justina Popovića On među njima, koji je priredila Sunčica Denić (2020).

Pre Druge pameti, Mihajlović je objavio zbirke poezije Panika (1987), Metla za po kuću (1993), Kraj će kaže (2003), Sol na ranu (2004), Ključna tačka (2004), Sličice iz Lipsandrije (2010), Dlaka na jeziku (2014) i Padanje s dna (2017).

Nagrađivan je za svoj književni rad nagradama Rade Drainac, Zmajevom nagradom, dobio je Pečat varoši sremskokarlovačke, kao i priznanja Kosovski božur, Zaplanjski orfej, Medalju Udruženja književnika Srbije, Kondir kosovke devojke, Zmajev pesnički štap, te nagrade Đura Jakšić, Stevan Pešić i Branko Ćopić (nagrada SANU iz Fonda Zadužbine Branko Ćopić).

Najnovije vesti