Vranjski odbor za ljudska prava uručio prenosivi EKG bolnici u Surdulici

Odbor za ljudska prava u Vranju uručio je donaciju, EKG prenosivi uređaj Specijalnog bolnici za plućne bolesti u Surdulici, saopšteno je iz ove organizacije.

Podsećanja radi početkom novembra je uručen prvi deo donacije - 11 oksimetara, 11 beskontaktnih toplomera i 30 digitalnih toplomera, u skladu sa potrebama Bolnice.

- Ovo je donacija u ime humanih građanki i građana juga Srbije i cele zemlje, koji su za nepuna dva meseca donirali blizu 400.000 dinara ovoj bolnici - navodi se u saopštenju Odbora

Poziv na solidarnost u zajedničkoj borbi protiv COVID-19 pokrenuta je iz Odbora u julu, kao hitan odgovor na pandemiju koronavirusa, s ciljem podrške pacijentima i medicinskim centrima na jugu Srbije gde se leče inficirani od korone.

Slaviša Kostić, direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici, istakao je prilikom uručenja donacije da su kapaciteti u toj bolnici popunjeni.

- Danas je smešten 61 pacijent u delu COVID bolnice, od ukupno 63 bolnička kreveta.

Taj broj svakodnevno varira, ali je ovaj talas prenošenja virusa izuzetno aktivan - kazao je on.

Pored medicinske opreme kojom je Specijalna bolnica dobro snabdevena, dodao je Kostić, svaka pomoć u ovim vanrednim uslovima rada je dobro došla.

- Posebno nam je drago što ovom donacijom mnogi građani šalju poruku solidarnosti i podrške pacijentima, nama lekarima, medicinskom osoblju u svakodnevnoj borbi za život svakog pacijenta.

Ovaj dvanaestokanalni prenosivi EKG uređaj koristićemo za preglede inficiranih pacijenata koronavirusom, čime zadržavamo i nastavljamo bezbedne preglede i lečenje neinficiranih pacijenata.

Zahvaljujemo na donaciji koja svima puno znači - rekao je Kostić.

"Crowdfunding" kampanja realizovana je na platformi Donacije.rs, u partnerstvu sa Specijalnom bolnicom u Surdulici i uz podršku fondacije "Katalist".

Veliki podstrek ovoj humanitarnoj akciji dala je Grupa 484 i Norveška ambasada koji su duplirali svaku donaciju do ukupnog iznosa od 120.000 dinara.

U COVID SISTEMU OD JUNA

Odlukom Ministarstva zdravlja od 29. juna Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici ušla je u sistem COVID bolnica. Početni kapacitet za zaražene virusom COVID-19 bio je 32 kreveta. Ali kako se broj zaraženih povećao do 9. jula kapacitet je dupliran na 63 bolnička kreveta. Posle kraja drugog talasa pandemije bolnica se vratila u redovan režim rada. Početkom novembra ponovo je jednim delom ušla u sistem COVID bolnica. Pored COVID ambulante, gde dnevno bude pregledano pedesetak građana, u bolnici su smešteni pacijenti sa teškim oblicima upale pluća. Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici osnovana je 24. avgusta 1924. godine, uz podršku Kralja Aleksandra Karađorđevića, i od tada je nenametljivo postala resepektabilna i jedina zdravstvena ustanova na jugu zemlje. U njoj se leče pacijenti kako sa područja juga Srbije, tako i iz Kosovskog pomoravlja.

Najnovije vesti