Vranjski Heroj na Staroj planini: Šezdeset kilometara lepote FOTO/VIDEO

Klub funkcionalnog fitnesa "Heroj" u Vranju organizovao je proteklog vikenda aktivan odmor za svoje članove putem trodnevnog planinarenja na Staroj planini.

Kako je za Vranje News kazao Aleksandar Tasić, jedan od članova ekspedicije, prvog dana krenuli su od Planinarskog doma Babin Zub, preko "Plaze" i potom spustom do Toplog dola.

Usledio je uspon do Donjeg Piljskog vodopada, čija je visina 64 metra i nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.140 metara.

Potom je usledio uspon na visinu od 1.500 metara, do mesta "Piljska stena", gde su članovi kluba organizovali kamp i prespavali, nakon pređena 24 kilometara.

Drugog dana, dodaje Tasić, usledio je konstantan uspon do prevoja "Beleđe" na 1.700 metara nadmorske visine gde je napravljen drugi kamp.

Do kampa su pešačili 12 kilometara, a potom jedna grupa, koja je otišla do "Tri čuke", još 11 kilometara.

Trećeg dana krenulo se na uspon do prevoja Beleđe, kroz spaljene kleke do starog vojnog puta, koji je ekspediciju uz obod planine odveo do vrha Midžor.

- Na vrhu smo ostali oko sat vremena uživajući u uspehu i pogledu na Srbiju i Bugarsku - navodi Tasić za Vranje News.

Potom je usledio spust do Plaze i nastavak uživanja.

Tog dana pređena su 23 kilometra.

Usledio je povratak do doma Babin zub i kasnije nastavak ka Vranju.

- Cela akcija prošla je bez ikakvih problema, uz maksimalno uživanje svih članova tima u prirodi Stare planine.

Ukupno smo pešice za tri dana prešli 59 kilometara, a grupa koja je išla do Tri čuke i više - čak 70.

Moram da pomenem da je to bilo pešačenje sa veoma teškim rancima na leđima.

Ovo je bila još jedna neverovatna i prelepa avantura članova Kluba Heroj.

Uskoro se može očekivati i neka nova, slična ekspedicija - rekao je Tasić za Vranje News.

M. Dimić

STARA PLANINA - KODŽA BALKAN

Stara planina ili Balkan planina pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Stara planina se većim delom nalazi u Bugarskoj, a znatno manjim delom na jugoistoku Srbije. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2.376 m) u Bugarskoj, a u Srbiji Midžor (2.169 m). Stara planina udaljena je 330 km od Beograda, 70 km od Niša, 100 km od Zaječara, 50 km od Knjaževca ili Pirota. U vreme Rimljana, masiv se zvao Hemus (Haemus). Istoričari kažu da taj naziv potiče od tračke reči saimon što znači "planinski lanac". Sloveni su je nazivali Matorni gori, a Turci Kodža Balkan ili samo Balkan. Naziv Balkan je persijskog porekla i znači “brdoviti kraj”. Postoji još i naziv Ćiprovački Balkan. Ova planina predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko–balkanski planinski luk. U Srbiji se nalazi samo njegov manji zapadni deo. Celu teritoriju Stare planine i njeno podgorje sastavlja Torlak, a istočna polovina se naziva Visok (pre Visočki srez). Kao morfološka celina omeđena je dolinama Belog i Trgoviškog Timoka, i Visočice, a na istoku je omeđena državnom granicom Srbije i Bugarske. U meridijanskom pravcu se pruža skoro 100 km, dok u uporedničkom pravcu pružanja maksimalna dužina iznosi oko 30 km (Pirotska kotlina-Srebrna glava). Na severu masiv Stare planine počinje od obronaka Vrške čuke (692 m n. v.). Deo Stare planine u Srbiji regionalno pripada Istočnoj Srbiji, i administrativno se prostire na teritorijama četiri opštine, Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Planiniski masiv Stare planine sastoji se iz Zaglavka i Visoka, u kojima dominiraju Trgoviški i Beli Timok, odnosno Visočica i Toplodolska reka.

Wikipedia

Najnovije vesti