Vranjski gimnazijalci za korak bliži studiranju u Rusiji

Promocija rada Belgorodskog državnog tehnološkog univerziteta "V. G. Šuhov" iz Rusije održana je u Svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković u Vranju, u organizaciji Đačkog parlamenta vranjske škole.

Na promociji su govorili direktorka Instituta za srpski jezik i komunikaciju pri univerzitetu "V.G.Šuhov" , doktor ekonomskih nauka i predsednik Srpsko-ruskog prijateljstva u Belgorodu Viktorija Rjapuhina, kao i Nenad Bojkov, saradnik instituta.

- Ovom promocijom pružena je mogućnost svim zainteresovanim učenicima vranjske Gimnazije da saznaju više o unutrašnjosti Rusije, o gradu Belgorodu, poznatom po svojoj uspešnoj saradnji sa Srbijom, o Srpskom resurs centru i univerzitetu koji poziva na saradnju i nudi niz naučnih, obrazovnih i kulturnih programa - rekla je direktorka Gimnazija Suzana Mišić Stanković.

U sklopu Univerziteta postoji devet instituta i više od 60 katedri.

Od 25.000 studenata, više od 1.200 su inostrani akademci.

- Studiranje na BGTU Šuhov obuhata razne nivoe i profile u okviru kojih su moguće redovne, vanredne i studije na daljinu.

Naučne laboratorije, kao i mnogobrojne učionice opremljene su najsavremenijom tehnologijom.

Najpopularnijim smerovima smatraju se oni koji su tesno povezani sa ekologijom, IT tehnologijama, infrastrukturom.

Belgorodski državni tehnološki univerzitet V. G. Šuhov predstavlja avangardu u razvijanju rusko-srpskog partnerstva u najboljim tradicijama druženja i objedinjenja pravoslavnih slovenskih naroda - rekla je Mišićeva.

Saradnja Gimnazije Bora Stanković u Vranju i BGTU Šuhov započela je u proleće ove godine.

Tada je grupa od 30 studenata iz Belgoroda, sa Univerziteta Šuhov, podržala svojim prisustvom otvaranje Ruskog kutka pri Gimnaziji Bora Stanković u Vranju.

- Učenici pokazali su veliko interesovanje za šklovanje na pomenutom univerzitetu, dobili brošure i uputstva za apliciranje za sve fakultete pri univerzitetu Šuhov i na kraju se srdačno zahvalili gostima iz Rusije - kazala je direktorka Mišić.

Najnovije vesti