Vranjski BSC postao deo vladinog Saveta za prevenciju diskriminacije

Bugarsko srpski centar (BSC) u Vranju postao je deo Saveta Vlade Srbije za praćenje sprovođenja Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine, potvrdio je za Vranje News Darko Anačkov, predsednik BSC-a.

"Zadovoljstvo mi je što sam kao predsednik Bugarsko srpskog centra izabran za člana Saveta, a koleginica Bojana Stojnev za zamenicu člana.

Zadaci Saveta su da prati napredak u izvršenju mera predviđenih Strategijom prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine, odnosno u realizaciji aktivnosti predviđenih akcionim planovima za sprovođenje Strategije", navodi Anačkov za naš portal.

On dodaje da će zadatak Saveta biti da prati poštovanje predviđenih rokova, blagovremeno upozorava na rizike i usvaja izveštaje o sprovođenju Strategije.

"Takođe, Savet može od nadležnih državnih organa i organizacija da traži podatke, dokumentaciju i informacije od značaja za njegov rad, i da o svom radu podnosi izveštaj Vladi dva puta godišnje, kao i da donosi poslovnih o svom radu", kaže Anačkov.

Prva konstitutivna sednica Saveta biće održana 3. maja 2023. godine u Palati Srbija u Beogradu.

"Na prvom sastanku ćemo doneti poslovnik o radu Saveta, biće obavljen pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za period 2022-2023 po nosiocima aktivnosti i utvrdićemo dalju dinamiku rada Saveta", dodaje Anačkov.

Za predsednika Saveta izabran je ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.

Bugarsko srpski centar je jedina organizacija iz jugoistočne Srbije koja je deo ovog Saveta.

Najnovije vesti