Vranjski bibliotekari predstavili stručni rad na Biblionetu u Leskovcu FOTO

Stručni rad Biblioteke Bora Stanković u Vranju, nastao tokom pandemije COVID-19, a čiji su autori Jasmina Knežević i Nebojša Antić, programski odbor Biblioneta 2021 (koji se ovih dana održava u Leskovcu) odabrao je među dvadeset radova bibliotekara iz Srbije i regiona planiranih za predstavljanje u oficijelnom programu tog naučnog skupa.

Lane uspešno organizovan i održan u Vranju, Biblionet je ove godine preseljen u prostorije Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Svečano otvaranje XV stručno-naučnog skupa, uz učešće delegacije vranjske biblioteke, održano je u četvrtak u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije, a domaćin je ove godine Narodna biblioteka Radoje Domanović u Leskovcu.

Podsećanja radi najveći i najznačajniji skup bibliotekara Srbije pod nazivom Biblionet održava se jednom godišnje, s ciljem afirmacije, promocije i unapređenja delatnosti biblioteka, kao i razvoja naučno-istraživačkog i stručnog rada.

Kako je za Vranje News rekao Zoran Najdić, direktor vranjske biblioteke, cilj stručnog rada najstarije javne ustanove kulture u Vranju bio je "da se sagleda položaj i funkcionisanje javnih biblioteka tokom pandemije koronavirusa, sa posebnim akcentom na aktivnosti Biblioteke Bora Stanković u Vranju".

"Takođe i da se prezentuje kako su se vranjski bibliotekari izborili sa novonastalim izazovima i, uprkos nezavidnoj situaciji, prilagodili svoje programe 'novoj normalnosti', nastavljajući da pružaju svoje usluge i uspešno realizuju sadržaje, među kojima je svakako najznačajnije održavanje Biblioneta 2020. u našem gradu", rekao je Najdić za naš portal.

Tema ovogodišnjeg Biblioneta koji se održava u Leskovcu je "Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije".

"Skup Biblionet u 2021. godini, težeći da održi korak sa aktuelnošću dešavanja u struci, bavi se predstavljanjem i analizom rada biblioteka tokom pandemije kako u Srbiji, tako i regionu i svetu, s ciljem ostvarivanja uvida u postignute rezultate i pozicioniranja u daljem planiranju rada u tzv. novoj realnosti", rečeno je tokom skupa.

Podsećanja radi, visoke ocene održanog Biblioneta 2020. u Vranju nije umanjila ni činjenica da je skup održan uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite od širenja koronavirusa.

"Vranjski bibliotekari uspešno su odgovorili izazovnom i nimalo lakom zadatku - u vremenu virtuelnih i hibridnih konferencija sasvim bezbedno, produktivno i odgovorno su održali konvencionalni, stručni skup u fizičkom prostoru", zaključuje Najdić u izjavi za naš portal.

Najnovije vesti