Biblionet u Vranju, drugi dan: Bibliotekarstvo na višem nivou FOTO/VIDEO

Drugi dan stručno-naučnog skupa "Biblionet 2020" u Vranju protekao je u znaku radnih sesija, a poseban akcenat stavljena je na temu "Međunarodna saradnja i prijateljstva".

U svom izlaganju sa temom "Kobson na međunarodnoj sceni", Boris Đenadić iz Narodne biblioteke Srbije kazao je da ta biblioteka u 2020. godini sarađuje sa 20 inostranih izdavačkih kuća.

- Imamo dostupno oko 35.000 elektronskih časopisa, 180.000 knjiga, a sa svakim od izdavača sprovodi se niz procedura koje obuhvataju pregovore, probne periode, promociju, korišćenje servisa, tenderske procedure i slično - rekao je Đenadić.

On je u nastavku govorio o intenzivnoj međunarodnoj saradnji i internacionalnim projektima Narodne biblioteke Srbije.

Stanka Jovičić, iz Biblioteka grada Beograda, govorila je o učešću te biblioteke u međunarodnim projektima, s posebnim osvrtom na aktuelni projekat iTSELF.

Ona je naglasila da je potrebno mnogo rada i truda da bi se došlo u situaciju u kojoj je ova biblioteka, nakon mnogo realizovanih internacionalnih projakata.

- Uvek smo bili dobar i pouzdan partner, a jedan od tih projekata sa Nacionalnom bibliotekom Letonije koja je nedavno proslavila stogodišnjicu osnivanja - rekla je Jovičićeva.

Tatjana Domazet iz Narodne biblioteke Srbije, govorila je o temi "Agregator za Evropeanu kao posrednik za saradnju na nacionalnom i međunarodnom nivou".

Europeana je, kako je kazala, portal koji pruža pristup kulturnom nasleđu iz cele Evrope.

- Naša digitalna biblioteka osnovana je 2003. na osnovu projekta Međunarodne dečje digitalne biblioteke.

Posle toga pristupilo se digitalizaciji novine "Politika" - kazala je ona.

Projekat na kome Narodna biblioteka Srbije još uvek radi je "Zajednička kultura u Evropi".

- Radimo na unapređenju metapodataka na osnovu saradnje sa drugim institucijama iz cele Evrope.

Pokušavamo da stvorimo standard koji će pratiti najsavremenije tokove- rekla je Domazet.

Nataša Papić, inače poreklom Vranjanka, u ime Doma kulture Studentski grad održala je predavanje o temi "Priča iz Doma kulture Studenstki grad: saradnja sa društvom Daleki istok i bibliotekom Šangaja".

Nataša Bulatović iz Biblioteke grada Beograda govorila je o "Kulturnoj diplomatiji u Biblioteci grada Beograda", odnosno partnerstvu sa Ruskim fondom kulture, te o otvaranju Biblioteke ruske literature u njenoj matičnoj bibilioteci u prestonici.

U sklopu radnih sesija drugog dana učesnicima su o svojim iskustvima u bibliotečkoj regionalnoj i lokalnoj saradnji i partnerstvima govorili predstavnici biblioteka u Banjaluci, Novom Sadu, Kruševcu, Lazarevcu, Kraljevu, Bačkoj Palanci i još nekoliko predavača iz Narodne biblioteke Srbije.

Najnovije vesti