Vranjska predstava među deset najboljih pozorišnih ostvarenja u Srbiji

Predstava Ništa nećemo zaboraviti Pozorišta Bora Stanković u Vranju, po motivima proze Vere Cenić, u dramatizaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića, uvrštena je od lista Politika (izbor Ane Tasić) među najboljih deset pozorišnih ostvarenja u Srbiji u 2023. godini.

Cenićkini romani Kanjec filjma i Ista priča su priče o naličju političkog delovanja jugoslovenskih vlasti pedesetih godina XX veka, kroz prizmu ispovesti žene u moru nevinih ljudi odabranih da im se unište životi na Golom otoku.

Đorđevićeva predstava nije o životu Vere Cenić, prvog doktora nauka iz Vranja, profesorke i književnice, već o periodu istorije jedne zemlje i posledicama koje sežu i nakon njenog raspada.

To je priča o surovosti i besmislenosti tretmana (političkih) neistomišljenica i neistomišljenika, o tome šta znači sećati se i kako pisati o onome što ne može da se potisne ili zaboravi.

Scenografiju za ovu predstavu osmislila je Andreja Rondović, a kostime Velimirka Damjanović.

Kompozitorka je Julija Kasteluči.

U predstavi lik Bele tumači Jelena Filipović, a igraju još Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Nikola Stojković.

Najnovije vesti