Vranje obeležava Dan oslobođenja u Velikom ratu: Negovanje kulture sećanja kao imperativ

Nizom svečanosti Vranje u ponedelja obeležava 4. oktobar, Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je tim povodom organizovao prijem za delegaciju Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Milenković je tom prigodom ukazao na značaj negovanja tradicije oslobodilačkih ratova.

"Ovo je veoma važan datum u istoriji grada i lokalna samouprava čuva sećanje na ovaj dan.

Naša je obaveza da poštujemo poginule i učimo potomke koliko je važna sloboda", naglasio je Milenković.

On je dodao da Grad Vranje nastavlja da pruža podršku Udruženju potomaka.

"Kroz projektno finansiranje nameravamo da opredelimo veća sredstva u budžetu za održavanje brojnih spomen obeležja", rekao je Milenković.

Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine u Vranju naglasila je da je saradnja sa lokalnom samoupravom dobra.

"Na isti način razmišljamo koliko je bitno poštovati ljude koji su dali živote za slobodu.

Negovanje kulture sećanja je imperativ i ono čemu mi težimo jeste da uključimo što veći broj mladih ljudi", rekla je Đorđević.

Povodom Dana oslobođenja u 10 časova održana je svečana sednica lokalnog parlamenta.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković podsetio je da je cena koju je Srbija platila za pobedu u ovom ratu bila previsoka, da je zemlja bila razorena, njena ekonomija uništena, a ljudski gubici ogromni.

"Stradalo je 1,25 miliona ljudi ili oko 30 odsto ukupnog stanovništva.

Najviše gubitaka bilo je među muškom populacijom.

Uprkos ovakvoj kataklizmi, srpska država je opstala, opstao je srpski narod da se s ponosom seća svih žrtava.

I ne samo da ih se seća, već i da ih sa zahvalnošću pominje", rekao je Tričković.

Polaganjem venaca i cveća na Spomen kosturnicu na Šapranačkom groblju u 11 sati biće odata pošta ratnicima oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

U nastavku obeležavanja ovog značajnog datuma u 13.30 sati u Galeriji Narodnog muzeja pukovnik docent dr Dalibor Denda održaće predavanje na temu Proboj Solunskog fronta i oslobođenje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Oslobođenje Vranja

U Prvom svetskom ratu Bugari su okupirali Vranje 16. oktobra 1915. godine. Vranje je bilo u sastavu bugarske Moravske oblasti. Vranjanci su pod komandom Milinka Vlahovića učestvovali u Topličkom ustanku. Ipak, ustanici u vranjskom kraju, suočeni sa brojnijim neprijateljem, prešli su u gerilu i tako sačuvali većinu ljudstva. Nakon proboja Solunskog fronta Bugarska je kapitulirala, a vojno-inspekciona oblast prelazi u ruke Nemaca. Početkom oktobra 1918. godine sedmi pešadijski puk Dunavske divizije, pod komandom potpukovnika Dušana Simovića, napredovao je ka Vranju i sukobio se sa neprijateljskim snagama kod Gornjeg i Donjeg Vrtogoša. Nepijatelj je pružao žešći otpor na samim prilazima Vranju, na liniji Neradovac - Stropsko - Dubnica. Pod jakom neprijateljskom vatrom i ne malim gubicima Sedmi i Osmi puk uspeli su da u popodnevnim časovima probiju liniju fronta kod Dubnice, čime je neprijatelj bio prinuđen na opšte povlačenje sa cele linije odbrane. Jedinice Sedmog pešadijskog puka, nešto posle 17 časova 4. oktobra 1918. godine ušle su u Vranje. Sloboda je plaćena sa 514 života na frontu i 335 nedužno streljanih. U gradu su u to vreme harali tifus i španska groznica.

Najnovije vesti