Vranje izložbom obeležilo godišnjicu Bregalničke bitke FOTO

Izložbom „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“ Vranje je obeležilo godišnjicu Bregalničke bitke.

Autor izložbe i Vranjanac prof. dr Dejan Antić, sa Filozofskog fakulteta u Nišu, govoreći o toku Bregalničke bitke osvrnuo se i na današnjicu.

"Tako i mi danas, u ovim nestabilnim vremenima, ne treba da dozvolimo da bilo ko razbija državno i nacionalno jedinstvo Srbije.

Jer, sloga je jedini garant opstanka srpskog naroda i na Kosovu i Metohiji i u Srbiji i širom srpskih zemalja”, rekao je Antić.

Gradonačenik Vranja Slobodan Milenković potencirao je da je Bregalnička bitka omogućila "da Srbija zadrži deo oslobođenih teritorija".

"Izložba prikazuje sve činjenice i prilike koje su prethodile Drugom balkanskom ratu na našim prostorima, ali i opsežno opisuje i prilike u Evropi i uticaje tadašnjih velikih sila na istorijske prilike, kao i na prekrajanje granica i država”, rekao je Milenković.

Izložbu, koja je predstavljala završni događaj obeležavanja 110 godina Bregalničke bitke u Drugom balkanskom ratu, otvorio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković

Postavka sadrži 22 panoa na kojima se nalaze dokumenta, fotografije, delovi vojničkih dnevnika iz perioda od početka Drugog balkanskog rata do dočeka pobedničke vojske u Beogradu.

Najnovije vesti