Vranje ima šampionku u šahu: Sofija prva u Srbiji

Sofija Stojanović više nije mlada šahovska nada Vranja, kako je portal Vranje News pisao pre dve godine, već veoma ozbiljna šahistkinja koja svojim šahovskim umećem, što pokazuju i rezultati i njena najnovija titula prvakinje Srbije u svom uzrastu, prevazilazi okvire Vranja i Pčinjskog okruga.

Sofija, inače učenica sedmog razreda Osnovne škole Vuk Karadžić, osvojila je prvo mesto na republičkom pojedinačnom prvenstvu osnovnih škola u Beogradu, koje je održano 29. i 30. maja.

I ne samo da je bila prva, već je ubedljivo osvojila turnir sa šest pobeda i jednim remijem, bez poraza.

Ovo nije njen jedini uspeh u poslednje vreme.

Naime, na Kadetskom pojedinačnom prvenstvu Srbije u ubrzanom šahu, koje je održano početkom maja u Subotici, osvojila je srebrnu medalju.

Njen trener FIDE-majstor Nebojša Ristić navodi da je Sofija "jedan od najvećih talenata u šahu" i predviđa joj "blistavu budućnost".

- Do sada se sa svih takmičenja na kojima je učestvovala vraćala sa peharima i medaljama - navodi Ristić.

Sofijina soba postaje mala za priznanja koje je dosad osvajala, ima petnaestak pehara i dvostruko više medalja.

Podsećanja radi, osvajala je već drugo mesto na Kadetskom prvenstvu Srbije u šahu pre dve godine.

Osvojila je, takođe, prvo mesto i zlatnu medalju na Kadetskom festivalu ŠC Centralne Srbije u šahu u Zaječaru 2019. godine.

Još u petom razredu bila je neprikosnovena južno od Niša u kategoriji do dvanaest godina.

Godine 2018. bila je druga na Balkanskom kupu gde je samo zbog buholc-koeficijenta (sistem brojeva kojim se u slučaju deobe mesta određuje konačan plasman na šahovskim turnirima koji se igraju po švajcarskom sistemu, p.a) ostala bez titule.

Sofija je, takođe, bila pobednica državnog takmičenja u Beogradu 2016. godine, učesnica međunarodnog takmičenja Sportske igre mladih u Splitu gde je osvojila bronzu.

Osvojila je i mnogo medalja na školskim, opštinskim i okružnim takmičenjima.

Ona već ima šahovsko zvanje majstorskog kandidata u Srbiji.

Za Vranje News otkriva da je šah počela da igra još pre polaska u školu.

- Aktivno treniram od prvog razreda osnovne škole i očekujem da ću tek postići još mnogo uspeha u ovom sportu - kazala je Sofija za Vranje News.

Najnovije vesti