Vranje dobija pokriven teniski centar, neverovatno interesovanje klinaca za ovaj sport

Đorđe Merdžijević, licencirani ATP trener tenisa, koji od prošlog juna sa kolegom Milošem Antićem radi sa stotinak mladih teniskih nada u Vranju, u sklopu DSM akademije na terenima u vranjskom Sportskom centru, u razgovoru za Vranje News otkriva da je Vranje na putu dobijanja najsavremenijeg teniskog kompleksa, urađenog po svetskim standardima.

Plan je, a i projektima i prema sprovedenim tenderima je to predviđeno, da Vranje, na prostoru Sportskog centra, dobije kompleks sa četiri vrhunska terena - dva potpuno rekonstruisana sa profesionalnom šljakom i dva betonska sa australian open podlogom, koji bi bili pokriveni i u kojima bi vladali vrhunski uslovi za bavljenje tenisom - od podloge, opreme, grejanja itd.

Merdžijević pokušava da u Vranju preslika kinesku filozofiju organizacije teniske akademije, jer se jedno vreme, do izbijanja pandemije virusa kovid-19, ovim poslom veoma uspešno bavio u Kini.

Uspostavljanje dvoranskih uslova na dva terena u Sportskom centru su najznačajniji momenat u celoj priči kada je reč o razvoju tenisa u Vranju, jer bi omogućili ono što grad trenutno nema - da stotinak mališana, pod stručnim nadzorom Merdžijevića i Miloša Antića, još jednog licenciranog ATP trenera, rade nešto za šta dosad nisu imali uslove - da treniraju tenis tokom cele kalendarske godine, bez obzira da li je napolju sneg do kolena ili 50 stepeni u plusu.

A, ne da prave zimsku pauzu koja potraje i šest, sedam meseci.

Ovo bi bila velika stvar za Vranje tim pre što od dolaska Merdžijevića iz Kine, gde je na istoimenoj akademiji trenirao i neke od vrhunskih igrača (čak i one među 50 na ATP listi), neverovatno poraslo interesovanje za bavljenje tenisom u gradu.

Međutim, nametalo se od starta pitanje - čemu sve to ako će posle tri meseca treninga doći duga zimska pauza.

Entuzijazam sa kojim se radilo i velika zainteresovanost za igranje tenisa u Vranju nisu ostali neprimećeni kod predstavnika lokalne vlasti i ubrzo su ušli u projekat osavremenjavanja teniskog kompleksa u Vranju i stvaranja uslova kakvih možda trenutno nema nigde u Srbiji.

"Kad sam se prošle godine upustio u ovo, bila je priča da 'niko u Vranju neće da igra tenis'.

Za kratko vreme došli smo do stotinak mališana i tinejdžera koji hoće da treniraju.

I ne samo to - oni u sezoni na terene dolaze svaki dan.

Nisu to mladi ljudi koji su došli, prošli i otišli nezainteresovani - ne, niko se nije ispisao sa teniske akademije", navodi Merdžijević za naš portal.

U međuvremenu je razrađen projekat koji je sada blizu početka realizacije.

To je pokrivanje dva betonska terena i njihovo pretvaranje u tenisku halu, odnosno stvaranje uslova za bavljenje tenisom tokom čitave godine.

"Koliko je ovaj projkat ozbiljan govori podatak da u Srbiji ne postoji nijedan "balon", niti teniska hala u kojima je zimi toplo.

Mi ćemo takve uslove stvoriti u Vranju.

Sve je već trebalo da krene, no neke su okolnosti malo prolongirale sprovođenje ovog posla u delo.

U međuvremenu neverovatno sa kojim nestrpljenjem i iščekivanjem dečaci i članovi našeg kluba čekaju nove uslove za bavljenje tenisom.

Stvari se ovih dana pomeraju sa mrtve tačke.

Krenuće za neki dan, po već izdatoj dozvoli, na prostoru iznad terena izgradnja objekta na 100 kvadrata u kome će se nalaziti svlačionice, tuš kabina, kancelarija za trenere i jedan sport kafe u kome će moći da borave roditelji koji dovode decu na treninge.

Uskoro će početi i rad na terenima, odnosno podlozi.

Dva terena pod šljakom biće gotova 1. aprila, početkom maja objekat sa svlačionicama, kancelarijama i pratećim sadržajima, radiće se potpuna rekonstrukcija dva betonska terena i biće gotova do 20. aprila, a na jesen će početi njihovo pokrivanje, odnosno izgradnja hale.

Zahvalni smo Gradu Vranju što će to da odrade, što će sport kroz tenis ovde ući na velika vrata",

Posebno zahvaljujemo gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću, koji je više puta dolazio, posećivao nas i pokazao veliko razumevanje za realizaciju ove ideje.

Takođe i ljudima iz JU Sportski objekti na velikoj podršci i pomoći koju smo zahvaljujući njima imali tokom leta", navodi Merdžijević za Vranje News.

U razgovoru sa više roditelja i dece vidljivi su neverovatan entuzijazam i želja da se u Vranju stvore uslovi za igranje tenisa tokom cele godine.

Svi roditelji ponavljaju kako njihova deca to jedva čekaju, ističu njihovu nestrpljivost, ali i veliku želju da treniraju i vrate se tenisu.

Neki su se mališani toliko zaljubili u tenis, da ih više ne zanima nijedan drugi sport.

To ide do te mere da su pojedini od njih, u ovoj zimskoj pauzi, kondiciono trenirali sa trenerom Merdžijevićem, samo da im vreme ne bi uzalud prolazilo i kako bi se što bolje pripremili za nastupajuću tenisku sezonu.

Očekuju u klubu i kadrovsko pojačanje, jer su dosad terene, pored trenerskog angažmana sa decom, održavali sami treneri i Merdžijević otac Saša.

Svi koji su uključeni u rad ovog kluba, a posebno deca i roditelji očekuju da će od naredne sezone uslovi za bavljenje tenisom u Vranju biti podignuti na znatno viši nivo.

Nema ni razloga da ova zdrava sportska priča ne dobije takav epilog.

U Vranju će živeti i trenirati ozbiljni teniseri

Merdžijević je u sličnom teniskom kompleksu u Kini tenirao oko 300 mališana, ali i starije igrače. Bio je trener ozbiljnim teniskim profesionalcima, čak jednom koji je ušao među 50 na ATP listi. Njegova je ideja, čiju realizaciju smatra realnom za Vranje, krajnje zanimljiva. On, naime, želi da u naš grad dovede profesionalne tenisere (koji igraju čelendžere i fjučerse, koji bi živeli i trenirali u Vranju, a od kojih bi deca imala mnogo štošta da nauče o profesionalnom odnosu prema tenisu i koji bi, na neki način, bili uzor i neka vrsta "pokazivača" klincima do kakvih dometa mogu u ovom sportu.

"Ideja je da dovedem ozbiljne, profesionalne igrače iz Južne Koreje, Kine, Švajcarske, Švedske, među njima su i neki top juniori sveta. Siguran sam da to mogu, znam koliko poverenja imaju u mene. Trebalo je da oni već budu ovde, međutim čekamo realizaciju naše ideje o pokrivanju terena jer su im neophodni uslovi za treniranje tokom cele godine i tople hale. Osim što bi im ovo bila baza gde bi trenirali, igrali za naš klub i odakle bi odlazili na takmičenja, ujedno bi bili motivatori mladim teniserima iz Vranja. Oni bi živeli ovde, trenirali i odavde odlazili na turnire u regionu i šire. Vranje zbog geografskog položaja smatram odličnom bazom za tenisere tog ranga. Sve je blizu, mogu kolima na turnire u okolne zemlje, smanjuju troškove za avionske karte. U Vranju bi znatno smanjili mesečne izdatke koje ima jedan profesionalan teniser, verovatno i do deset puta u odnosu na Kinu, recimo. A mogli bi da imaju vrhunski smeštaj, a kada pokrijemo terene i vrhunske uslove za bavljenje tenisom", zaključuje Merdžijević.

Komentari

Pa kako teniski pokriveni tereni (što je vrlo lepo) kad će tu da se pravi stadion, kako reče predsednik.

Napravise zatvoren bazen,otvoren bazen,sportska hala u potpunom novom ruhu,stadion i na kraju zatvoren teniski teren,sve to za kratko vreme i zakljucak je to da imamo losu vlast u Vranju jer za to mora republika da izdvoji sredstva a mora da seko izbori za to a to tesko ide zato sto se ovde nikome ne veruje e Vranje,Vranje uvek si bilo na periferiji dogadjaja?

Najnovije vesti