Vranjanki Nagrada Rade Obrenović za roman Petra je stvarno otišla

Aleksandra Jovanović, dramaturškinja i književnica iz Vranja, dobitnica je Nagrade Rade Obrenović za 2023. godinu, za roman Petra je stvarno otišla, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.

Pobedila je u konkurenciji velikog broja uradaka, među kojima su bile knjige i romani za mlađu čitalačku publiku.

Odluku je doneo stručni žiri, koji su činili dr Dragoljub Perić, prof. srpske i južnoslovenskih književnosti, Vesna Ćorović Butrić, književnica i dramaturškinja, i dr Milena Zorić Latovljev, profesorka srpskog jezika i metodike.

U užem izboru, osim Aleksandrinog, bili su romani Sevale su munje Jelene Tasić, Zombilejci Vesne Aleksić, Priznanja i sećanja Vladimira Kolarića, Daske Uroša Dimitrijevića i Ptice selice Predraga Đurića.

Priznanje Aleksandri Jovanović biće uručeno u sredu 6. decembra, na svečanosti Zmajev Dan, kojom Zmajeve dečje igre obeležavaju jubilarni 190. rođendan Jovana Jovanovića Zmaja.

Nagrada Rade Obrenović

Ova nagrada dodeljuje se za najbolji roman za decu objavljen tokom kalendarske godine. Nagradu dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre. Ustanovljena je 1995. godine, u znak sećanja na Rade Obrenovića, prerano preminulog književnika i dugogodišnjeg direktora Zmajevih dečjih igara. Nagrada se sastoji od povelje, plakete i novčanog dela. Uručenje se priređuje u okviru manifestacije Decembarski Zmajdani lepih reči, na Zmajev dan 6. decembra.

Roman Petra je stvarno otišla je drugi Aleksandrin roman za decu, nakon naslova Crna ptica, koji je odlično prošao kod publike i osvojio vredne nagrade.

Kao i prethodni i ovaj je namenjen deci.

"Milica voli filmove o zombijima i svoj kutak na tavanu.

Svet posmatra iza foto-aparata i stvarno ne želi da glumi u školskoj predstavi.

Petri sve ide od ruke – i hemija i balet i skijanje – ali i dalje ne zna čime stvarno želi da se bavi.

Zna da ne želi da upiše medicinsku školu, a pogotovo ne želi da se seli u drugi grad, daleko od najbolje drugarice.

Petrin i Miličin svet odjednom će se okrenuti naopačke, a njihovo prijateljstvo će se naći na velikom testu", kratak je sadržaj romana.

Ilustracije za ovaj roman uradio je Jakša Lakićević.

Podsećanja radi, Aleksandrin roman prvenac Crna ptica svrstan je među 200 najboljih romana za decu u svetu u 2021. godini prema izboru izdavača kataloga The White Ravens i publikacije International Youth Library.

Za njega joj je uručena Nagrada Politikin zabavnik.

Za isti roman stigla je i nagrada Maleni cvet, priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade.

Po njemu je u vranjskom teatru urađena predstava u režiji Marije Mladenović, premijerno izvedena 28. juna prošle godine u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara Aleksandra je nagrađena nagradom Sigridrug za najbolji tekst u monodrami Želja, koju je izvela glumica Milena Božić, a koji je nastao po motivima iz Crne ptice.

Crnu pticu promovisala je u oktobru 2020. u Vranju.

Roman je preveden na engleski i makedonski jezik.

Prošle godine objavila je zbirku poezije Prsti u psećem krznu.

Profil

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Kao dramaturškinja radila je na pozorišnim predstavama Dečko iz poslednje klupe, Okamenjeno more, Crna ptica, Četiri zida ili tragikomedija o karantinu, a kao scenaristkinja na kratkometražnom filmu Krotki i nekolicini televizijskih serija. Trenutno u svojstvu scenaristkinje priprema više filmskih i TV projekata. Autorka je višestruko nagrađivanog romana za mlade Crna ptica u izdanju Kreativnog centra i zbirki pesama Jagma (Nagrada Mladi Dis, 2020) i Prsti u psećem krznu. Živi i radi u Beogradu.

Najnovije vesti